ICON
ICON0
  • Din varukorg är tom!

Frågor och svar om Manuka Honung

Uppdaterad , publicerad .

 


Köp Manuka Honung


 

Vad är manuka honung?

Manuka honung är en komplex dunderhonung från Nya Zeeland vars användning och nytta vida överstiger enkel bordshonung. Manuka honung kommer från bin som pollinerar Leptospermum scoparium, allmänt känd som Manukabusken, vilken sägs ha medicinska egenskaper.

Nektarn från Manukabusken innehåller dihydroxyacetone (DHA) som bin omvandlar till metylglyoxal (MGO), en kemisk förening med anmärkningsvärda naturegenskaper. Manukabuskens medicinska egenskaper överförs till manuka honungen, vilket resulterar i en potent medicinsk honung med antibakteriella, antivirala, antiinflammatoriska och antioxidanta effekter.

Det pågår idag intensiv forskning kring manuka honung som bekräftar dess positiva naturegenskaper, se vår artikel om vetenskapen bakom manuka honung för mer information.

 

Hur äter jag manuka honung?

För invärtes bruk rekommenderar vi att honungen intages precis som den är! Vi rekommenderar att du äter manuka honung direkt från en sked - ½ till 1 tesked åt gången, 1-3 gånger per dag. Det finns ingen vedertagen övre gräns för hur mycket manuka honung man kan eller ska äta, men lagom är bäst! För en förebyggande effekt brukar vi själva ta en dryg halv tesked av MGO 250 eller MGO 400 varje morgon på fastande mage, direkt efter ett glas färskt vatten. Känner vi oss krassliga eller hängiga äter vi manuka honungen oftare, ca en tesked av åtminstone MGO 400 både morgon och kväll.

Notera att manuka honunges verksamma effekt hämmas eller rent av försvinner om honungen värms upp - vi rekommenderar med andra ord inte att manuka honung används som sötningsmedel eller liknande i te och andra drycker!

Här skriver vi mer utförligt om hur man använder och äter manuka honung.

 

Är manuka honung säkert för regelbundet intag? Finns det några kända biverkningar?

För de allra flesta människor äldre än 12 månader är manuka honung säkert för regelbundet intag, utan några kända biverkningar. Som för all annan honung rekommenderas att du undviker förtäring av manuka honung om du är allergisk mot bin eller honung.

 

Är manuka honung bra för idrottare?

Manuka honung är ett utmärkt tillskott till kosten för idrottare, fitness-entusiaster och de som känner ett behov av att må bättre. Regelbundet intag av manuka honung ger ett välbehövligt tillskott av energi i form av potenta kolhydrater som krävs för idrottare som tävlar på hög nivå. Manuka honung kan också ersätta onaturliga dextros-tillskott eftersom manuka honung är extremt effektivt för att återställa utarmade glykogennivåer i kroppen. Många idrottare konsumerar några matskedar manuka honung blandat i vatten efter ett träningspass för att fylla på sina utarmade glykogennivåer.

 

Vem ska inte äta manuka honung?

Manuka honung är generellt sett säkert för alla att äta, dock avråder man från att ge honung till spädbarn yngre än 12 månader pga en sällsyn risk att drabbas av spädbarnsbotulism.

 

Vad innehåller manuka honung?

Manuka honung kommer från bin som pollinerar Leptospermum scoparium, allmänt känd som mānuka busken, vilken sägs ha medicinska egenskaper.

Nektarn från mānuka busken innehåller dihydroxyacetone (DHA) som bin omvandlar till metylglyoxal (MGO), en kemisk förening med anmärkningsvärda naturegenskaper. Mānuka buskens medicinska egenskaper överförs till manuka honungen, vilket resulterar i en potent medicinsk honung med antibakteriella, antivirala, antiinflammatoriska och antioxidanta effekter.

Precis som all annan honung innehåller manuka honung mycket socker, ca 85%, med försumbara halter av fett, fiber protein samt salt. I en tesked manuka honung finns ca 20 kalorier. Sockerarternas sammanställning i manuka honung består mestadels av fruktos och glukos samt 1-15% sackaros. Manuka honung är rik på aminosyror, B-vitaminer, kalcium, koppar, järn, zink och många andra näringsämnen.

Här skriver vi mer om processen för att certifiera och garantera äkta manuka honung, vilken vi på Honey and The Nut samt våra leverantörer naturligtvis följer noggrannt.

 

Vad är skillnaden mellan MGO, UMF och kFactor?

MGO, UMF och kFactor är olika klassificeringssystem för manuka honung som producenterna använder. Alla systemen är kraftigt reglerade och manuka honungen genomgår en strikt kvalitetskontroll innan den kan exporteras, något vi beskrivit i mer detalj här.

 

Varför är manuka honung så dyr?

Som med det mesta här i livet kan man säga att man får vad man betalar för! Manuka honung med högt MGO-värde har medicinska och läkande egenskaper som ingen annan honung på marknaden kan jämföras med. Manukabusken och således manuka honung, finns bara på Nya Zeeland, vilket leder till hög prissättning då efterfrågan ofta överträffar tillgången. 

 

Hur ska man lagra manuka honung?

Manuka honung behöver inte kylas, men bör förvaras svalt och torrt. Manuka honung saknar bäst före-datum

 

Hur använder jag manuka honung för att behandla sår?

För skärsår, brännskador, diabetessår, infekterade sår och andra svårläkta sår är det bäst att applicera manuka honung direkt på såret och sedan täcka med en gasbinda eller bandage. Upprepa dagligen tills såret har läkt helt. Här skriver vi mer om manuka honung för läkning av sår och här skriver vi mer om forskningen kring manuka honung för sårläkning.

 

Är manuka honung säkert för diabetiker?

Forskning stödjer att honung som ett tillskott i kosten kan ge fördelar vid behandling av diabetes såsom bättre kontroll av det hyperglykemiska tillståndet, vilket begränsar metaboliska störningar och minskar de skadliga effekterna på olika organ som kan orsaka diabetiska komplikationer.

Här skriver vi om vetenskapen bakom hur manuka honung kan hjälpa till att läka diabetessår.

 

Kommer sockret i manuka honung att stimulera min svampinfektion (candida)?

Nej, snarare tvärtom - forskning visar att manuka honung hämmar tillväxten av olika candida-bakterier i tarmen, se t.ex. dessa studier från 2013 samt 2006. Se vår sida kring forskningen om manuka honung för mer detaljer för hur manuka honung kan hjälpa vid behandling av candida och svamp.

 

Kan manuka honung förhindra influensa?

Studier har visat att manuka honung har en hämmande effekt mot influensavirus. 

 

Är manuka honung bra för huden?

Manuka honung är bra för hudens hälsa och kan vara bra för de som lider av olika hudproblem såsom t ex akne. Manuka honung som appliceras topiskt direkt på huden kan minska rodnad och svullnad i områden med akne och hudinflammationer. När manuka honung tas internt hjälper den att korrigera mikrobiomet i tarmen, vilket i sin tur kan motverka akne och hudinflammation.

 

Är manuka honung bra för sömn?

Manuka honung är utmärkt för personer med sömnproblem. Manuka honungen har använts i århundraden för att främja djup och vilsam sömn. Att ta en tesked Manuka honung och en nypa havssalt innan sänggående kan göra underverk för din sömn.

 

Kan manuka honung hjälpa till med viktminskning?

Tillsammans med rätt kost kan manuka honung hjälpa till att påskynda viktminskningen. På grund av dess antibakteriella egenskaper kan manuka honung befria tarmen från olika patogena jästsvampar och bakterier som kan bidra till viktökning. Manuka honungen är också full av vitaminer, mineraler och aminosyror som kan stimulera en mättnadskänsla.

 

Kan manuka honung hjälpa mot hosta?

Manuka honung hjälper mot besvärande hosta, något som forskare vid Oxford University påvisade i en studie som publicerades i Augusti 2020. Dess antibakteriella egenskaper hjälper också till att behandla hostan naturligt och samtidigt minska symtomen. Se även vår artikel där vi skriver mer utförligt kring manuka honung som ett möjligt komplement till antibiotika för behandling av hosta, förkylning och halsont (infektioner i luftvägarna).

 

Kan manuka honung hjälpa till med matsmältningen?

Manuka honung påvisar potential som prebiotika, där oligosackarider hjälper till att förbättra nivåerna av "bra" bakterier i vårt matsmältningssystem inklusive bifidobakterier och laktobaciller.

Manuka honung innehåller också ett enzym som kallas amylas som hjälper till att bryta ner olika stärkelser.

Här skriver vi mer om vetenskapen bakom hur manuka honung kan hjälpa till med matsmältningen.

 

Kan manuka honung hjälpa mot magsår och IBS?

Olika studier tyder på att manuka honung kan vara fördelaktigt för dem som lider av irritabelt tarmsyndrom (IBS). Manuka honungen har en förmåga att rensa magen från olika patogener som kan orsaka IBS. Forskning har också visat positiva resultat på magsår orsakade av bakterier när behandling med manuka honung skett. Forskning har också visat att manuka honung kan hjälpa till att skydda mot magsår genom att ge en antiinflammatorisk effekt. Andra studier visar på manuka honungens förmåga att behandla tarminfektioner från stammar som clostridium difficile, vilket har kopplats till tillstånd som kolit, liksom helicobacter pylori som kan orsaka sår och sura uppstötningar.

Se vår sida om forskningen bakom manuka honung där vi skriver mer om hur manuka honung kan vara fördelaktigt för de som lider av IBS och magsår.

 

Kan manuka honung motverka allergier?

Studier har påvisat att manuka honung kan motverka vissa typer av allergiska sjukdomar och stöder att honung kan vara ett effektivt botemedel för att lindra allergiska besvär.

 

Kan manuka honung hjälpa mot coronavirus / COVID-19?

Det finns idag ingen bekräftad studie eller annan forskning som påvisar att manuka honung skulle vara effektivt för att motverka coronavirus / COVID-19. Däremot har manuka honungen och dess antivirala egenskaper samt förmåga at stärka immunförsvaret uppmärksammats som en potentiellt effektiv naturlig terapi, se t.ex. följande vetenskapliga artiklar för ytterligare detaljer - "Possible Potential Effects of Honey and Its Main Components Against Covid-19 Infection", "Prospects of honey in fighting against COVID-19: pharmacological insights and therapeutic promises", "Honey as an Adjuvant in the Treatment of COVID-19 Infection", samt "Fighting against the second wave of COVID-19: Can honeybee products help protect against the pandemic?"

 

Kan manuka honung hjälpa mot cancer?

För den som önskar fördjupa sig inom cancer och huruvida manuka honung kan ha en positiv effekt är vi på Honey and The Nut väl medvetna om allvaret i situationen. Vi är inte medicinskt utbildade och är ej kvalificerade att komma med några specifika rekommendationer inom ämnet. Med största ödmjukhet och respekt kan vi dock försöka hjälpa eventuella läsare att hitta en intressant utgångspunkt för vidare studier, då det sker en del forskning som påvisar positiva signaler kring manuka honung och dess potentiella roll i att förebygga, behandla och hjälpa patienter som genomgår traditionell cancerbehandling. T.ex. konstaterar en genomgång av vetenskapliga studier från 2019 att "honung är en tydlig immun modulator och har antiproliferativa, apoptotiska och antimetastatiska effekter mot olika typer av cancer. Honungens antiinflammatoriska egenskaper och dess egenskaper att motverka fria radikaler bidrar också till dess kemopreventiva effekter." samt en annan studie från 2021 visar på lovande resultat kring manuka honung som ett naturligt och icke-toxiskt alternativ för att förebygga cancer.

 


Vi vill klargöra att honeyandthenut.se inte är medicinskt utbildade och att källkritisk bedömning av all information på vår sida lämnas till våra kunder och köpare att ansvara för!

Köp Manuka Honung

Honey and The Nut på Instagram

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Takapuna, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Tawharanui, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Milford Sound, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Rangitoto, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Devonport, Nya Zeeland⁠ ⁠

Shakespear Park, Nya Zeeland⁠ ⁠

Takapuna, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Pancake Rocks, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Piha Beach, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Takapuna, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Tawharanui, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Lake Pupuke, Takapuna, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Shakespear Park, Nya Zeeland⁠ ⁠

Rangitoto, Nya Zeeland⁠ ⁠

Piha Beach, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠