Tack vare stort engagemang på vår facebook-sida kommer nu den utlovade artikeln på svenska om honungens eviga hållbarhet! Vad gäller hållbarhet för manukahonungens aktiva effekt, vet man att MGO-halten som är ett mått på verkningsgrad, ökar samtidigt som honungen mognar under manukahonungens 2-3 första år. Vad man vet idag finns inget vedertaget bäst-före-datum för aktiv manukahonung. Vad är det då som gör att honung saknar bäst före-datum
Vetenskapen bakom honungens eviga hållbarhet visar på en rad olika faktorer - när dess låga pH-värde, dess låga vattenhalt och närvaron av väteperoxid fungerar i perfekt harmoni, kan honungen vara för evigt.
Moderna arkeologer har flera gånger hittat krukor med honung i forntida egyptiska gravar, tusentals år gamla och ändå väl bevarade. Hur är det möjligt? Svaret är lika komplicerat som honungens smak - det går inte att få ett livsmedel utan bäst före-datum, om inte många olika faktorer samverkar i perfekt harmoni.
Den första faktorn är den kemiska sammansättningen. Honung är först och främst ett socker. Socker är hygroskopiska, en term som betyder att de innehåller mycket lite vatten i sitt naturliga tillstånd, men lätt kan suga in fukt om de lämnas otätade. Honung i sin naturliga form har mycket låg fuktighet. Mycket få bakterier eller mikroorganismer kan överleva i en sådan miljö. Om honung ska kunna förstöras måste det finnas något inuti den som kan förstöra den.
Honung är också naturligt extremt sur med ett pH-värde mellan 3 och 4,5, vilket medför en ogynnsam miljö för förstörande bakterier och organismer. De överlever helt enkelt inte.
Bin är magiska små varelser. Nektar, som bin samlar in för att göra honung, är naturligt mycket vattenhaltig, men genom att klappa med vingarna för att bokstavligen torka ut nektarn tas mycket av denna fukt bort. Utöver detta beteende spelar den kemiska sammansättningen av en binmage också en stor roll i honungens motståndskraft. Bin har ett enzym i magen som kallas glukosoxidas (PDF). När bin återupplivar nektar från munnen till kammarna för att göra honung, blandas PDF med nektar och bryts ner i två biprodukter: glukonsyra och väteperoxid. Väteperoxid är nästa faktor som medför en ogynnsam miljö för förstörande bakterier och organismer.
De forntida egyptierna använde medicinsk honung regelbundet och gjorde salvor för att behandla hud- och ögonsjukdomar. Honung användes för att täcka ett sår eller en brännskada, eftersom ingenting kunde växa på det - så det var ett naturligt bandage. Så det är inget nytt att använda bandage med honung! Men om du köper billig honung har den oftast upphettats och bearbetats så att den inte längre innehåller vare sig pollen eller enzymer och därmed kan du lika gärna köpa vanligt socker.
Så länge honungen inte bearbetas av oss människor, locket är på och inget vatten tillsätts, kommer alltså honung inte att bli dålig. Honungen i sig saknar således bäst före-datum!
Källa: Smithsonian Magazine - The Science Behind Honey's Eternal Shelf Life
Nya Zeeland
Nya Zeeland
Nya Zeeland
Nya Zeeland
Nya Zeeland
Nya Zeeland
Nya Zeeland
Nya Zeeland
Nya Zeeland
Takapuna, Nya Zeeland
Nya Zeeland
Nya Zeeland
Nya Zeeland
Tawharanui, Nya Zeeland
Nya Zeeland
Nya Zeeland
Milford Sound, Nya Zeeland
Nya Zeeland
Rangitoto, Nya Zeeland
Nya Zeeland
Devonport, Nya Zeeland
Shakespear Park, Nya Zeeland
Takapuna, Nya Zeeland
Nya Zeeland
Pancake Rocks, Nya Zeeland
Nya Zeeland
Nya Zeeland
Nya Zeeland
Nya Zeeland
Piha Beach, Nya Zeeland
Nya Zeeland
Nya Zeeland
Takapuna, Nya Zeeland
Nya Zeeland
Tawharanui, Nya Zeeland
Nya Zeeland
Nya Zeeland
Lake Pupuke, Takapuna, Nya Zeeland
Nya Zeeland
Nya Zeeland
Nya Zeeland
Nya Zeeland
Nya Zeeland
Shakespear Park, Nya Zeeland
Rangitoto, Nya Zeeland
Piha Beach, Nya Zeeland
Nya Zeeland
Nya Zeeland
Nya Zeeland
Nya Zeeland