ICON
ICON
  • Din varukorg är tom!

Manuka Honung för sårvård

Uppdaterad , publicerad .

Människor har använt honung i tusentals år för sårläkning. Även om vi idag har andra mycket effektiva alternativ kan honung fortfarande vara bra för att läka svåra och kroniska sår. Honung har antibakteriella egenskaper och en unik pH-balans som främjar sårläkningsprocessen. 

 Enligt en litteraturöversikt publicerad i tidskriften Wounds erbjuder honung följande fördelar med att läka sår:

-- Surhet främjar läkning. Honung har ett surt pH mellan 3,2 och 4,5. När det appliceras på sår uppmuntrar det sura pH-värdet blodet att släppa syre, vilket är viktigt för sårläkning. Ett surt pH minskar också förekomsten av ämnen som kallas proteaser som försämrar sårläkningsprocessen.

-- Socker har en osmotisk effekt. Det socker som naturligt finns i honung påverkar vatten från skadade vävnader (känd som en osmotisk effekt). Detta minskar svullnad och uppmuntrar flödet av lymf för att läka såret. Socker drar också ur vatten från bakterieceller, vilket kan hjälpa till att hindra dem från att multiplicera sig.

-- Antibakteriell effekt. Honung har visat sig ha en antibakteriell effekt på bakterier som vanligtvis finns i sår, såsom meticillinresistent Staphylococcus aureus (MRSA) och vankomycinresistenta Enterococci (VRE). En del av detta motstånd kan ske genom dess osmotiska effekter.

Vanligen används en specifik typ av medicinsk honung för sårläkning som kallas manuka honung vilken är unik genom att den innehåller metylgloxal, eller MGO. Denna lilla molekyl har förmågan att passera genom vår hud och är en cytotoxisk förening, dvs den dödar bakterier. 

 

 

Honung och typer av sår

Sårläkare använder honung för att behandla följande sårtyper:

-- Vatten- och kokskador

-- Brännskador

-- Variga bölder och infekterade sår

-- Pilonidalcysta

-- Venösa bensår

-- Diabetiska fotsår

Forskare har genomfört en mängd olika studier beträffande effektiviteten av honung som en behandling för olika sår. Bl.a. publicerade Cochrane Review 2015 en storskalig litteraturöversikt av 26 sådana kliniska prövningar, som omfattade totalt 3 011 deltagare där forskarna drog slutsatsen att honung påvisar bättre effekt att läka brännskador med partiell tjocklek och infekterade sår efter operation jämfört med många konventionella behandlingar. Det fanns emellertid inte tillräckligt stora, högkvalitativa studier för att slutgiltigt kunna rekommendera andra sårtyper.

 

Hur applicerar du honung för sår?

Om du applicerar manuka honung på sår hemma följer här några allmänna tips för applikation.

 -- Börja alltid med rena händer och applikatorer, såsom sterila gasbindor och bomullsspetsar.

-- För att undvika kladdighet när manuka honung appliceras på huden, börja med att applicera på ett sterilt förband först, för att sedan applicera förbandet på huden. Du kan också köpa förband med honungsimpregnering, som till exempel MediHoney-förband vilka har funnits på marknaden i flera år

-- Lägg ett rent och torrt förband över honungen. Detta kan vara sterila gasbindor eller ett självhäftande bandage. Ett täckförband eller ocklusivt förband som t.ex. Duoderm är att rekommendera eftersom det hindrar honungen från att sippra ut.

-- Byt ut förbandet när dränering från såret mättar förbandet. När honungen börjar läka såret kommer behovet att byta förband sannolikt vara mindre frekvent.

-- Tvätta händerna efter att du har applicerat honungen på såret.


För svåra sår är det bäst att en läkare eller sårsköterska visar dig hur du applicerar honung första gången. Detta beror på att mängden honung och hur bandet appliceras kan påverka hur effektiv sårläkningen blir.

 

Vilka är de möjliga komplikationerna med honung för sår?

Det är alltid möjligt att honungen eller dess behållare har blivit förorenad. Personen som behandlas för såret kan också få en allergisk reaktion mot t.ex. bipollen som finns naturligt i honung.

Tecken på att du kan ha en allergisk reaktion på honung inkluderar:

-- Yrsel

-- Extrem svullnad

-- Illamående

-- Stickande eller brännande efter aktuell applicering

-- Problem att andas

-- Kräkningar

Om du upplever dessa symtom, rengör din hud från honungen och uppsök läkare. Applicera inte honungen igen förrän du pratar med en läkare.

 

Risker med rå honung

Vissa forskare har väckt oro över användningen av rå honung, som är gjord av honungskakor och ofiltrerad, för sårbehandling. Teorin är att det finns större risker för infektion med denna typ av honung. Även om detta är mer en idé än något som bevisats, är det viktigt att vara medveten om riskerna, enligt tidskriften Wilderness & Environmental Medicine.

 

Ineffektiv honung

Det är också möjligt att honungen inte fungerar för att läka ditt sår. Ofta krävs upprepad applicering för att se effekt, vilket kan ta en vecka eller mer. Om du inte ser någon förbättring efter en tid, prata med en läkare eller sjuksköterska.Skrivet av Rachel Nall, MSN, CRNA

Medicinskt granskad av Gerhard Whitworth, RN den 16 november 2018.

Översättning från originalversion publicerad av Happy Beekeeping, honeyandthenut.se’s leverantör av manuka honung.Köp Manuka HonungManuka Honung för sårvård - relevanta länkar och artiklar

 

Manuka Honung på sår och brännskador: Saker att veta

original: Manuka Honey On Wounds and Burns: Things to Know

Manuka Honung på sår och brännskador: Saker att veta. Ett snabbt besök i historieböckerna kommer att bekräfta att honung har haft stor användning under många, många århundraden som ett effektivt botemedel mot sår, brännskador, skärsår och till och med magsår. Detta gällde särskilt i det gamla Egypten, traditionell kinesisk medicin och i den ayurvediska medicinen.


Manuka Honung

original: Manuka Honey

I åratal har honung använts på huden, för sår, hudsår och brännskador. När Manuka Honung appliceras på huden har man upptäckt att den minskar tillväxten av vissa av de bakterier som finns i skador. Man anser att MGO och väteperoxid som finns i Manuka Honung är orsaken till detta.


Diabetiska bensår: Hemmakurer för att läka bensår: Diabetessjukdomar: Hemmakurer för att läka bensår

original: Diabetic Leg Ulcers: Home Remedies to Heal Leg Sores

Manuka Honung +16-sorten och cayenne för att få igång cirkulationen. Kapslar kan vara bättre. Såren är vanligtvis varicosasår. Packa såret med honung och bind det lätt med ett bandage.


{Uppdaterad} Topp 10 bästa salvan för sårläkning {Guide ...

original: {Updated} Top 10 Best Wound Healing Ointment {Guide ...

Kombinationen av aktiv Manuka Honung, Aloe Vera och Panthenol gör Wound Honey till en kraftfull och effektiv salva. Aktiv Manuka Honung - Äkta aktiv Manuka Honung har ett UMF-nummer (Unique Manuka Factor) som anger dess aktivitetsnivå. Som salva är en nivå på tio eller högre bäst.


Användning av honung för att läka kroniska sår

original: Using honey to heal chronic wounds

SweetBio tillverkar sårläkningsprodukter som använder Manuka Honung, ett kollagenderivat och nanopartiklar för att stödja vävnadsregenerering. Min syster Kayla Rodriguez Graff och jag grundade företaget 2015 i Memphis, Tennessee, där jag hade arbetat med dr Bowlin som postdoktor sedan 2013.


När är det lämpligt att använda Manuka Honung vid sårvård?

original: When is the use of Manuka honey indicated in wound care?

Svar. För kroniska och envisa sår kan användningen av produkter som är impregnerade med Leptospermum- eller Manuka Honung vara till hjälp för att få såret att sluta sig. Relaterade frågor: Referenser ...


Honungens roll i avancerad sårvård

original: Role of Honey in Advanced Wound Care

De FDA-godkända honungsbaserade enheterna är indicerade för behandling av olika typer av sår, t.ex. svaga och måttligt till tunga utsöndrande sår, diabetiska fotsår, bensår, trycksår, brännskador, traumatiska sår, kirurgiska sår, kroniska sår eller koloniserade akuta sår, bland andra indikationer .


Dermatologer säger att Manuka Honung är en kraftfull kraft ...

original: Dermatologists Say Manuka Honey Is a Powerful Force ...

Främjar sårläkning: "Manuka Honung rekryterar rätt typ av celler, så kallade fibroblaster, som behövs för att hjälpa såren att läka", förklarar Linkner. Förutom det skapar den också en fuktig miljö och en skyddande barriär för att påskynda läkningen.


Botemedel mot magsår

original: Ulcer Remedies

Manuka Honung (faktor 16) är också bra för att avlägsna bakterieinfektionen och läka såren. Du måste tänka på honungen som ett antibiotikum. Ta en tsk varannan timme (morgon till kväll) i minst två veckor. Därefter minska mängden till en tsk, tre gånger om dagen i ett par veckor.


Tualang honung vs Manuka honung (vilken är bäst?)

original: Tualang Honey vs Manuka Honey (Which Is Better?)

Manuka Honung är också känd för sina fördelar vid magsår och gastrit och hjälper till att lindra magbesvär, minska inflammation och främja och påskynda läkning av den drabbade magslemhinnan. Att ta en matsked på tom mage på morgonen, helst efter en matsked ren Aloe vera-gel, kan hjälpa till att förbättra symtomen på gastrit och till och med få ...


Vad kan Manuka Honung göra för dig

original: What Can Manuka Honey Do For You

Följande är några av hälsofördelarna med Manuka: Hjälper sår att läka snabbare. Som tidigare nämnts använde våra förfäder honung för att behandla sår sår, bölder och brännskador. Idag används den fortfarande effektivt för sådana. Faktum är att USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet FDA 2007 godkände användningen av Manuka Honung för sårbehandling.


Hur man använder Manuka Honung: 14 sätt

original: How To Use Manuka Honey: 14 Ways

Manuka Honungens bevisade antibakteriella egenskaper kan göra den till en naturlig hudvårdare och den aktiva ingrediensen i ansiktsmasker. 1. Till skillnad från andra nektar, som produceras av Manuka-buskens blommor - som är inhemska på Nya Zeeland - kan bina skapa en honung som innehåller höga halter av metylglyoxal ...


Honung för cancersår

original: Honey For Canker Sores

Manuka Honung är ett av de bästa alternativen, men du kan använda vilken burk som helst som är märkt som "rå honung". Hur man applicerar. Ta en klick rå honung och applicera den direkt på det drabbade området. Upprepa 3-4 gånger om dagen tills cancersåret är läkt. Du bör märka att honungen hjälper till att lugna cancersåret efter applicering.


Vad är Manuka Honung bra för? - manukaguard

original: What is Manuka Honey Good For? – manukaguard

Manuka Honung har dessutom antivirala, antiinflammatoriska och antioxidativa fördelar. Faktum är att den traditionellt har använts för sårläkning, lindring av halsont, förstärkning av immunförsvaret, minskning av inflammation i kroppen och förbättring av matsmältningsproblem. Manuka Honung är ett bra stöd i din verktygslåda för välbefinnande och läkning.


Köp Manuka Honung

Honey and The Nut på Instagram

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Rangitoto, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Tawharanui, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Tauranga, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠