ICON
ICON
  • Din varukorg är tom!

Manuka Honung för sårvård

Uppdaterad , publicerad .

Människor har använt honung i tusentals år för sårläkning. Även om vi idag har andra mycket effektiva alternativ kan honung fortfarande vara bra för att läka svåra och kroniska sår. Honung har antibakteriella egenskaper och en unik pH-balans som främjar sårläkningsprocessen. 

 Enligt en litteraturöversikt publicerad i tidskriften Wounds erbjuder honung följande fördelar med att läka sår:

-- Surhet främjar läkning. Honung har ett surt pH mellan 3,2 och 4,5. När det appliceras på sår uppmuntrar det sura pH-värdet blodet att släppa syre, vilket är viktigt för sårläkning. Ett surt pH minskar också förekomsten av ämnen som kallas proteaser som försämrar sårläkningsprocessen.

-- Socker har en osmotisk effekt. Det socker som naturligt finns i honung påverkar vatten från skadade vävnader (känd som en osmotisk effekt). Detta minskar svullnad och uppmuntrar flödet av lymf för att läka såret. Socker drar också ur vatten från bakterieceller, vilket kan hjälpa till att hindra dem från att multiplicera sig.

-- Antibakteriell effekt. Honung har visat sig ha en antibakteriell effekt på bakterier som vanligtvis finns i sår, såsom meticillinresistent Staphylococcus aureus (MRSA) och vankomycinresistenta Enterococci (VRE). En del av detta motstånd kan ske genom dess osmotiska effekter.

Vanligen används en specifik typ av medicinsk honung för sårläkning som kallas manuka honung vilken är unik genom att den innehåller metylgloxal, eller MGO. Denna lilla molekyl har förmågan att passera genom vår hud och är en cytotoxisk förening, dvs den dödar bakterier. 

 

 

Honung och typer av sår

Sårläkare använder honung för att behandla följande sårtyper:

-- Vatten- och kokskador

-- Brännskador

-- Variga bölder och infekterade sår

-- Pilonidalcysta

-- Venösa bensår

-- Diabetiska fotsår

Forskare har genomfört en mängd olika studier beträffande effektiviteten av honung som en behandling för olika sår. Bl.a. publicerade Cochrane Review 2015 en storskalig litteraturöversikt av 26 sådana kliniska prövningar, som omfattade totalt 3 011 deltagare där forskarna drog slutsatsen att honung påvisar bättre effekt att läka brännskador med partiell tjocklek och infekterade sår efter operation jämfört med många konventionella behandlingar. Det fanns emellertid inte tillräckligt stora, högkvalitativa studier för att slutgiltigt kunna rekommendera andra sårtyper.

 

Hur applicerar du honung för sår?

Om du applicerar manuka honung på sår hemma följer här några allmänna tips för applikation.

 -- Börja alltid med rena händer och applikatorer, såsom sterila gasbindor och bomullsspetsar.

-- För att undvika kladdighet när manuka honung appliceras på huden, börja med att applicera på ett sterilt förband först, för att sedan applicera förbandet på huden. Du kan också köpa förband med honungsimpregnering, som till exempel MediHoney-förband vilka har funnits på marknaden i flera år

-- Lägg ett rent och torrt förband över honungen. Detta kan vara sterila gasbindor eller ett självhäftande bandage. Ett täckförband eller ocklusivt förband som t.ex. Duoderm är att rekommendera eftersom det hindrar honungen från att sippra ut.

-- Byt ut förbandet när dränering från såret mättar förbandet. När honungen börjar läka såret kommer behovet att byta förband sannolikt vara mindre frekvent.

-- Tvätta händerna efter att du har applicerat honungen på såret.


För svåra sår är det bäst att en läkare eller sårsköterska visar dig hur du applicerar honung första gången. Detta beror på att mängden honung och hur bandet appliceras kan påverka hur effektiv sårläkningen blir.

 

Vilka är de möjliga komplikationerna med honung för sår?

Det är alltid möjligt att honungen eller dess behållare har blivit förorenad. Personen som behandlas för såret kan också få en allergisk reaktion mot t.ex. bipollen som finns naturligt i honung.

Tecken på att du kan ha en allergisk reaktion på honung inkluderar:

-- Yrsel

-- Extrem svullnad

-- Illamående

-- Stickande eller brännande efter aktuell applicering

-- Problem att andas

-- Kräkningar

Om du upplever dessa symtom, rengör din hud från honungen och uppsök läkare. Applicera inte honungen igen förrän du pratar med en läkare.

 

Risker med rå honung

Vissa forskare har väckt oro över användningen av rå honung, som är gjord av honungskakor och ofiltrerad, för sårbehandling. Teorin är att det finns större risker för infektion med denna typ av honung. Även om detta är mer en idé än något som bevisats, är det viktigt att vara medveten om riskerna, enligt tidskriften Wilderness & Environmental Medicine.

 

Ineffektiv honung

Det är också möjligt att honungen inte fungerar för att läka ditt sår. Ofta krävs upprepad applicering för att se effekt, vilket kan ta en vecka eller mer. Om du inte ser någon förbättring efter en tid, prata med en läkare eller sjuksköterska.Skrivet av Rachel Nall, MSN, CRNA

Medicinskt granskad av Gerhard Whitworth, RN den 16 november 2018.

Översättning från originalversion publicerad av Happy Beekeeping, honeyandthenut.se’s leverantör av manuka honung.Köp Manuka HonungManuka Honung för sårvård - relevanta länkar och artiklar

 

5 fördelar med manuka honung - Cleveland Clinic

original: 5 Benefits of Manuka Honey – Cleveland Clinic

Hjälper mot magsår Manuka Honung kan hjälpa mot två typer av magsår: diabetesrelaterade och magsår. Diabetesrelaterade sår, ett öppet sår som vanligtvis sitter på fotens undersida, drabbar cirka 15 % av alla personer med diabetes.


Manuka Honung på sår och brännskador: Saker att veta

original: Manuka Honey On Wounds and Burns: Things to Know

Hur man använder manuka honung på sår Att trycka lite manuka honung på såret/brännskadan och sedan gnugga in det är vad de flesta gör och väntar på att såret ska läka. Men det gör inte riktigt susen. Det första du borde göra är att få några grova mått på sårområdet.


Kan man använda manuka honung för att behandla sår?

original: Can you use manuka honey to treat wounds?

Manuka Honungens höga osmolaritet drar dessutom ut mer vätska ur sårbädden, vilket skapar ett utflöde av lymfa. På grundval av sin genomgång drog White slutsatsen att det finns tillräckligt med uppgifter för att visa att manuka honung har en överlägsen ställning bland andra typer av honung när det gäller att bekämpa infektioner, minska inflammation och främja läkning.


Varför är Manuka Honung så bra för att lindra eksem?

original: Why is Manuka Honey So Good for Relieving Eczema?

Kan hjälpa till att minska smärta: Manuka Honung används ofta för att behandla sår, brännskador och magsår på grund av dess läkande egenskaper. Det finns till och med några studier som visar att manuka honung minskar smärta. Är ett effektivt antiinflammatoriskt medel: De antiinflammatoriska egenskaperna hos manuka honung har inte kunnat matchas i honung från andra arter av bin.


Användning av honung för att läka kroniska sår

original: Using honey to heal chronic wounds

SweetBio tillverkar sårläkningsprodukter som använder Manuka Honung, ett kollagenderivat och nanopartiklar för att stödja vävnadsregenerering. Min syster Kayla Rodriguez Graff och jag grundade företaget 2015 i Memphis, Tennessee, där jag hade arbetat med dr Bowlin som postdoktor sedan 2013.


Manuka Honungens effektivitet på sår

original: The Effectiveness of Manuka Honey on Wounds

Thomas, M, Hamdan, M, Hailes, S & Walker, M 2011, Manuka honey as an effective treatment for chronic pilonidal sinus wounds, Journal of wound care, vol. 20. no. 11, pp. 528-533. Följande uppsats om The Effectiveness of Manuka Honey on Wounds har skrivits av en student och kan användas för din forskning eller referenser.


#13-H(ID) Manuka Honung: Minskar infektioner och ...

original: #13-H(ID) Manuka Honey: Decreasing infections and ...

Honung har använts för näring och hälsa sedan förhistorisk tid, tillsammans med förbättrad sårläkning. Effektiviteten i sårläkningen har lett till en minskning av infektioner. Manuka Honung kommer från nektar från busken leptospermum scoparium (Saling, 2021). Detta träd är inhemskt i området i Australien och Nya Zeeland.


Kan man använda manuka honung för att behandla sår?

original: Can you use manuka honey to treat wounds?

Manuka Honungens höga osmolaritet drar dessutom ut mer vätska ur sårbädden, vilket skapar ett utflöde av lymfa. På grundval av sin genomgång drog White slutsatsen att det finns tillräckligt med uppgifter för att visa att manuka honung har en överlägsen ställning bland andra typer av honung när det gäller att bekämpa infektioner, minska inflammation och främja läkning.


Kan man använda manuka honung för att behandla sår?

original: Can you use manuka honey to treat wounds?

Manuka Honung har en särskilt hög antimikrobiell aktivitet. Ytterligare studier har dessutom identifierat andra egenskaper hos manuka honung som gör den idealisk för sårbehandling. Manuka Honungens sårvårdande egenskaper. I sin studie har Richard White, professor i vävnadernas livskraft och direktör för DDRC Wound Care, ett privat specialiserat vårdföretag, undersökt ...


Jämförande utvärdering av sårläkningspotentialen hos ...

original: Comparative Evaluation of Wound Healing Potential of ...

De allmänna effekterna på sårläkningen som observerats vid användning av honung är följande: (1) stor sårkontraktion, (2) främjande av granulationsvävnadsbildning, (3) främjande av epitelisering, (4) stimulering av vävnadstillväxt och kollagensyntes, (5) stimulering av bildning av nya blodkärl i sårbädden, (6) minskning av ...


Vår Manuka Honung: Den söta behandlingen av dina sår ...

original: Our Manuka Honey: The Sweet Treatment To Your Wounds ...

Manuka Honung som har en UMF-poäng på 15+ antas ha starka antibakteriella egenskaper (Carter, et al, 2016), dvs. den är renare och läker därför dina sår snabbare! Om du vill lära dig mer om de antimikrobiella egenskaperna hos Manuka Honung kan du gå över till vår andra blogg *insert title & link* Why Choose Our Honey Cream Healer Over The Rest (Varför välja vår honungskräm Healer framför de andra).


Manuka honung för magsår

original: Manuka Honey For Ulcers

Lyssna på Manuka honung för magsår - 12 November 2021 och 266 fler episoder av hälsa naturligt med Denis Stewart, gratis! Ingen registrering eller installation behövs. Folkmediciner med bland annat persilja - 22 april 2022. Traditionell kontra modern medicin - 08 april 2022.


Manuka Honung för snabbare sårläkning

original: Mānuka honey for faster wound healing

Användningen av Manuka Honung som sårförbandsmaterial i studien har därför visat sig främja tillväxten av vävnader för sårreparation, dämpa inflammation och åstadkomma snabb autolytisk debridering. Snowy ser fortfarande ut så här, med ett band runt halsen, eftersom han tillbringar större delen av sin tid med att sova och försöka återhämta sig.


Manuka Honung: 17 hälsofördelar och användningsområden

original: Manuka Honey: 17 Health Benefits and Uses

Manuka Honung kan användas för att behandla magsår eftersom den har en mycket svalkande effekt. Honungens form är ett naturligt antiseptiskt medel, vilket förklarar varför vi kan använda den för sår och skärsår. Metylglyoxal som finns i Manuka Honung förhindrar främjandet av infektionsframkallande bakterier.


Är honung bra för ulcerös kolit

original: Is Honey Good For Ulcerative Colitis

Manuka Honung har ett lågt pH-värde som ligger mellan 3 och 4,5, det är surt och därför kan de flesta mikroorganismer inte överleva under sådana förhållanden Vad betyder detta? Manuka Honung har förmågan att kontrollera tillväxten av de bakterier som är ansvariga för att orsaka ulcerös kolit. Välj fisk med omega


Manuka Honungens terapeutiska fördelar vid sårvård

original: Therapeutic Benefit Of Manuka Honey In Wound Care

1. Sår. Om du har något sår eller någon fysisk skada på kroppen kan du lätt läsa av det genom att använda Manuka Honung och du kan också applicera Manuka Honung direkt på skadan. Allt du behöver göra är att ta lite Manuka Honung och du kan applicera den direkt på huden där du har något problem på kroppen.


Köp Manuka Honung

Honey and The Nut på Instagram

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Takapuna, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠