ICON
ICON
  • Din varukorg är tom!

Manuka Honung för sårvård

Uppdaterad , publicerad .

Människor har använt honung i tusentals år för sårläkning. Även om vi idag har andra mycket effektiva alternativ kan honung fortfarande vara bra för att läka svåra och kroniska sår. Honung har antibakteriella egenskaper och en unik pH-balans som främjar sårläkningsprocessen. 

 Enligt en litteraturöversikt publicerad i tidskriften Wounds erbjuder honung följande fördelar med att läka sår:

-- Surhet främjar läkning. Honung har ett surt pH mellan 3,2 och 4,5. När det appliceras på sår uppmuntrar det sura pH-värdet blodet att släppa syre, vilket är viktigt för sårläkning. Ett surt pH minskar också förekomsten av ämnen som kallas proteaser som försämrar sårläkningsprocessen.

-- Socker har en osmotisk effekt. Det socker som naturligt finns i honung påverkar vatten från skadade vävnader (känd som en osmotisk effekt). Detta minskar svullnad och uppmuntrar flödet av lymf för att läka såret. Socker drar också ur vatten från bakterieceller, vilket kan hjälpa till att hindra dem från att multiplicera sig.

-- Antibakteriell effekt. Honung har visat sig ha en antibakteriell effekt på bakterier som vanligtvis finns i sår, såsom meticillinresistent Staphylococcus aureus (MRSA) och vankomycinresistenta Enterococci (VRE). En del av detta motstånd kan ske genom dess osmotiska effekter.

Vanligen används en specifik typ av medicinsk honung för sårläkning som kallas manuka honung vilken är unik genom att den innehåller metylgloxal, eller MGO. Denna lilla molekyl har förmågan att passera genom vår hud och är en cytotoxisk förening, dvs den dödar bakterier. 

 

 

Honung och typer av sår

Sårläkare använder honung för att behandla följande sårtyper:

-- Vatten- och kokskador

-- Brännskador

-- Variga bölder och infekterade sår

-- Pilonidalcysta

-- Venösa bensår

-- Diabetiska fotsår

Forskare har genomfört en mängd olika studier beträffande effektiviteten av honung som en behandling för olika sår. Bl.a. publicerade Cochrane Review 2015 en storskalig litteraturöversikt av 26 sådana kliniska prövningar, som omfattade totalt 3 011 deltagare där forskarna drog slutsatsen att honung påvisar bättre effekt att läka brännskador med partiell tjocklek och infekterade sår efter operation jämfört med många konventionella behandlingar. Det fanns emellertid inte tillräckligt stora, högkvalitativa studier för att slutgiltigt kunna rekommendera andra sårtyper.

 

Hur applicerar du honung för sår?

Om du applicerar manuka honung på sår hemma följer här några allmänna tips för applikation.

 -- Börja alltid med rena händer och applikatorer, såsom sterila gasbindor och bomullsspetsar.

-- För att undvika kladdighet när manuka honung appliceras på huden, börja med att applicera på ett sterilt förband först, för att sedan applicera förbandet på huden. Du kan också köpa förband med honungsimpregnering, som till exempel MediHoney-förband vilka har funnits på marknaden i flera år

-- Lägg ett rent och torrt förband över honungen. Detta kan vara sterila gasbindor eller ett självhäftande bandage. Ett täckförband eller ocklusivt förband som t.ex. Duoderm är att rekommendera eftersom det hindrar honungen från att sippra ut.

-- Byt ut förbandet när dränering från såret mättar förbandet. När honungen börjar läka såret kommer behovet att byta förband sannolikt vara mindre frekvent.

-- Tvätta händerna efter att du har applicerat honungen på såret.


För svåra sår är det bäst att en läkare eller sårsköterska visar dig hur du applicerar honung första gången. Detta beror på att mängden honung och hur bandet appliceras kan påverka hur effektiv sårläkningen blir.

 

Vilka är de möjliga komplikationerna med honung för sår?

Det är alltid möjligt att honungen eller dess behållare har blivit förorenad. Personen som behandlas för såret kan också få en allergisk reaktion mot t.ex. bipollen som finns naturligt i honung.

Tecken på att du kan ha en allergisk reaktion på honung inkluderar:

-- Yrsel

-- Extrem svullnad

-- Illamående

-- Stickande eller brännande efter aktuell applicering

-- Problem att andas

-- Kräkningar

Om du upplever dessa symtom, rengör din hud från honungen och uppsök läkare. Applicera inte honungen igen förrän du pratar med en läkare.

 

Risker med rå honung

Vissa forskare har väckt oro över användningen av rå honung, som är gjord av honungskakor och ofiltrerad, för sårbehandling. Teorin är att det finns större risker för infektion med denna typ av honung. Även om detta är mer en idé än något som bevisats, är det viktigt att vara medveten om riskerna, enligt tidskriften Wilderness & Environmental Medicine.

 

Ineffektiv honung

Det är också möjligt att honungen inte fungerar för att läka ditt sår. Ofta krävs upprepad applicering för att se effekt, vilket kan ta en vecka eller mer. Om du inte ser någon förbättring efter en tid, prata med en läkare eller sjuksköterska.Skrivet av Rachel Nall, MSN, CRNA

Medicinskt granskad av Gerhard Whitworth, RN den 16 november 2018.

Översättning från originalversion publicerad av Happy Beekeeping, honeyandthenut.se’s leverantör av manuka honung.Köp Manuka HonungManuka Honung för sårvård - relevanta länkar och artiklar

 

5 fördelar med Manuka Honung - Cleveland Clinic

original: 5 Benefits of Manuka Honey – Cleveland Clinic

Manuka Honung har antibakteriella, antivirala, antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper som kan hjälpa till att läka sår, förbättra din munhälsa, behandla sår, lindra ont i halsen och behandla akne.


Hur man applicerar manuka honung på ett sår

original: How To Apply Manuka Honey To A Wound

Manuka Honung och dess helande egenskaper har varit ett hett ämne för forskning i flera år. När det gäller effektiv sårläkning har honung betraktats som ett av de bästa medlen sedan antiken, så långt tillbaka som för 4 000 år sedan. Fördelarna med att använda honung som sårförband är högt värderade på grund av snabbare läkning, det är det medicinskt bevisade ekonomiska valet för att ta hand om även svåra ...


5 överraskande hälsofördelar med manuka honung som du måste känna till

original: 5 Surprising Health Benefits of Manuka Honey You Need to Know

Josh, 2018) Anledningen till att Manuka Honung kan hjälpa till att bota sår och magsår är att den har fantastiska antioxiderande, antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper. De experiment som gjorts på djur visade att Manuka Honung förbättrade immunförsvaret och minskade risken för infektioner hos råttor som led av sår.


Är det säkert att använda honung på öppna sår?

original: Is It Safe To Use Honey On Open Wounds?

Om honung används på rätt sätt bör det vara mycket säkert att använda den på öppna sår. Leta efter rå manuka honung av medicinsk kvalitet i din lokala butik för vitaminer och kosttillskott, på apotek eller i din apoteksaffär, eller beställ den ...


Manuka Honung - Infectious Magazine

original: Manuka Honey • Infectious Magazine

Manuka Honung kan minska inflammation och irritation i samband med akne. Applicera manuka honung direkt på huden. Se till att täcka det drabbade området med ett tunt lager honung. Du bör låta denna mask sitta på i minst 15 minuter. Du kan få mycket bättre resultat om du låter masken sitta kvar i en timme eller mer.


Användning av Manuka Honung för sår hos husdjur

original: Using Manuka Honey for Pet Wounds

Manuka Honung används ofta för behandling av djursår som ett alternativt, helt naturligt botemedel. Vanligtvis används manuka honung som rengöringslösning eller som aktuell sårsalva. Rengöringslösning - Blanda högkvalitativ medicinsk manuka honung med varm saltlösning i en 50-procentig blandning. Skaka blandningen för att blanda de två ingredienserna.


UMF vs MGO: Bedömning av Manuka Honung

original: UMF vs MGO: Rating Mānuka Honey

Många producenter av Manuka Honung i Nya Zeeland använde UMF-skalan och som medlemmar i UMFHA hade de investerat mycket i UMF-märket sedan föreningen bildades 2002. ... Potent aktivitetsnivå för användning som antibiotikabehandling vid sårvård, munvård och matsmältningshälsa. MGO 800+


Kan man använda Manuka Honung för sårläkning?

original: Can You Use Manuka Honey for Wound Healing?

Det kan handla om skadad vävnad, skärsår, skrubbsår, mindre brännskador, hudsår och diabetiska fotsår. Steriliserad manuka honung av medicinsk kvalitet bör användas för sårvård - låt oss dyka lite djupare bakom dess dermatologiska magi. Den har ett lågt pH och innehåller metylglyoxal Manuka Honung av medicinsk kvalitet har ett surt pH - mellan 3,2 och 4,5.


Fördelarna med Manuka Honung för sårvård

original: The Benefits of Manuka Honey for Wound Care

Honung är naturligt antibakteriell vilket hjälper till att behandla och förebygga akne. Slutligen är honung bra för att läka sår och lindra brännskador. Experter tror att eftersom Manuka Honung har antibakteriella och läkande egenskaper kan den hjälpa till att öka sårläkningsprocessen och bidra till en snabb återhämtning.


Manuka Honung och sårvård: Varför det fungerar och hur man använder det

original: Manuka Honey & Wound Care: Why It Works & How To Use It

Det kan handla om skadad vävnad, skärsår, skrubbsår, mindre brännskador, hudsår och diabetiska fotsår. Steriliserad manuka honung av medicinsk kvalitet bör användas för sårvård - låt oss dyka lite djupare bakom dess dermatologiska magi. Den har ett lågt pH och innehåller metylglyoxal Manuka Honung av medicinsk kvalitet har ett surt pH - mellan 3,2 och 4,5.


Använd honung för att läka bensår, sår, brännskador, skärsår och sår.

original: Use Honey to Heal Leg Ulcers, Bed Sores, Burns, Cuts, & Wounds

Hur använder man honung mot bensår? Tvätta den drabbade huden med vanligt vatten för att få bort all ytlig smuts och låt den lufttorka. Tvätta händerna med tvål och vatten. Smörj försiktigt in lite honung över såret med fingertopparna. Använd 100 % ekologisk honung, manuka honung eller medicinsk honung för detta ändamål. Låt det sitta kvar i 10-15 minuter.


Hur kan Manuka Honung hjälpa till att läka sår?

original: How Can Manuka Honey Help to Heal Wounds?

Nu har jag hört att manuka honung är det bästa alternativet. Jag har den i medicinskåpet för att behandla sår och sår. Manuka Honung för att läka sår: A. Historien om honung för att hjälpa sår att läka går åtminstone tillbaka till de gamla egyptierna, grekerna och romarna (Bioengineering, 14 juni 2018). När antibiotika introducerades förlorade dock läkarna ....


Är honung bra för ulcerös kolit

original: Is Honey Good For Ulcerative Colitis

Manuka Honung har ett lågt pH-värde som ligger mellan 3 och 4,5, det är surt och därför kan de flesta mikroorganismer inte överleva under sådana förhållanden Vad betyder detta? Manuka Honung har förmågan att kontrollera tillväxten av de bakterier som är ansvariga för att orsaka ulcerös kolit. Välj fisk med omega


Sårvård och vetenskapen bakom Manuka Honung

original: Wound Care Treatment and the Science behind Manuka Honey

Det är den helt naturliga, potenta föreningen MGO som ger Manuka Honung dess fantastiska medicinska fördelar. Manuka Honung är också ett naturligt kraftfullt fuktighetsbevarande medel som faktiskt ökar och upprätthåller fuktigheten, samtidigt som den höga brixhalten ger en miljö där bakterier inte kan trivas. Detta hjälper till att hålla sårområdet rent och resulterar i en ...


Hur man läker bensår hemma

original: How To Heal Leg Ulcers At Home

Hur man använder honung mot bensår. Tvätta den drabbade huden med vanligt vatten för att få bort all ytlig smuts och låt den lufttorka. Tvätta händerna med tvål och vatten. Smörj försiktigt in lite honung över såret med fingertopparna. Använd 100 % ekologisk honung, manuka honung eller medicinsk honung för detta ändamål.


Är Kombucha bra för ulcerös kolit

original: Is Kombucha Good For Ulcerative Colitis

Hur man läker ulcerös kolit: Probiotika kan hjälpa till genom att ge goda bakterier som hjälper till att återställa bakteriebalansen i tarmen, vilket eliminerar det problem som immunförsvaret reagerar på. När den upplevda faran är borta kan immunförsvaret mildra eller stoppa sin attack.


Köp Manuka Honung

Honey and The Nut på Instagram

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Takapuna, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Tawharanui, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Milford Sound, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Rangitoto, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Devonport, Nya Zeeland⁠ ⁠

Shakespear Park, Nya Zeeland⁠ ⁠

Takapuna, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Pancake Rocks, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Piha Beach, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Takapuna, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Tawharanui, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Lake Pupuke, Takapuna, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Shakespear Park, Nya Zeeland⁠ ⁠

Rangitoto, Nya Zeeland⁠ ⁠

Piha Beach, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠