ICON
ICON
  • Din varukorg är tom!

Vad är Manuka Honung?

Uppdaterad , publicerad .

Manuka honung är en väldigt intressant (och supergod!) naturprodukt med fascinerande hälsofördelar.

Förutom denna artikel där vi beskriver vad manuka honung är för något har vi också en artikel där vi redogör för forskningen bakom manuka honung samt en artikel där vi har samlat vanliga frågor och svar som vanligen ställs kring manuka honung. Om någon information saknas eller om ni undrar över något, tveka inte att kontakta oss!

 

Vad är manuka honung?

Manuka honung är en komplex dunderhonung från Nya Zeeland vars användning och nytta vida överstiger enkel bordshonung. Manuka honung kommer från bin som pollinerar Leptospermum scoparium, allmänt känd som mānuka busken, vilken sägs ha medicinska egenskaper.

Nektarn från mānuka busken innehåller dihydroxyacetone (DHA) som bin omvandlar till metylglyoxal (MGO), en kemisk förening med anmärkningsvärda naturegenskaper. Mānuka buskens medicinska egenskaper överförs till manuka honungen, vilket resulterar i en potent medicinsk honung med antibakteriella, antivirala, antiinflammatoriska och antioxidanta effekter.

Det pågår idag intensiv forskning kring manuka honung som bekräftar dess positiva naturegenskaper med i många fall vetenskapligt bevisade hälsofördelar mot att t.ex. , lindra hosta och halsont, läka sår, främja oral hälsa, förebygga magsår, förbättra matsmältning, behandla cystisk fibros, behandla akne samt behandla svamp / candida.

 

 

Vad skiljer manuka honung från vanlig honung?

Genom omfattande vetenskaplig forskning har anmärkningsvärda antibakteriella, antivirala, antiinflammatoriska och antioxidanta naturegenskaper påvisats i manuka honung.

Den naturligt förekommande aktiva ingrediensen Metylglyoxal (MGO) har visat sig vara det som gör manuka honung så speciell. MGO bildas i honung av bin som pollinerar Leptospermum scoparium, allmänt känd som mānuka busken. Idag klassificerar man verkningsgraden av manuka honung enligt två olika graderingar, MGO alternativt UMF (Unique Manuka Factor). Högre värde indikerar högre verkningsgrad och tabellen nedan jämför MGO med UMF samt ger exempel på lämpligt användningsområde.

Manukahonung MGO UMF

 

Vad använder jag manuka honung till?

Manuka honung har fantastiska naturegenskaper tack vare den aktiva ingrediensen MGO och har använts av urbefolkningen på Nya Zeeland i tusentals år.

Manuka honungens användningsområde är stort och produkten kan användas både invärtes såväl som utvärtes. Manuka honung är känt som ett effektivt kosttillskott för att lindra samt motverka hosta och halsont. Vidare hämmar manuka honung tillväxten av skadliga orala bakterier som kan orsaka tandköttsinflammation och karies. Manuka honungens kraftiga antibakteriella effekter kan hjälpa till att behandla magsår. Manuka honung kan minska inflammation hos individer med magkatarr, kronisk inflammatorisk tarmsjukdom (IBD), IBS (irritable bowel syndrome) eller andra symptom av irriterad tarm. Manuka honung har visat sig attackera skadliga bakterier som orsakar övre luftvägsinfektioner hos individer med cystisk fibros.

Manuka honung är effektivt för utvärtes behandling av brännskador, diabetessår och andra svårläkta och icke-läkande sår. Manuka honungens antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper kan vara gynnsama mot att förhindra akne. Manuka honung har visat sig vara ett effektivt komplement till allmän medicinering mot svampinfektion / candida.

Manuka Honung för sårvård

 

Hur använder jag manuka honung?

För invärtes bruk rekommenderar vi att honungen intages precis som den är! För bästa effekt brukar vi själva ta en halv tesked morgon och kväll, men inte i samband med måltid. Vi tar den direkt på fastande mage och precis innan sänggående. Används vid behov och/eller i förebyggande syfte.

För utvärtes bruk rekommenderar vi att manuka honungen smörjs in på det aktuella området och får sitta kvar så länge som möjligt, skölj därefter av med vatten. Låt gärna verka över natten med t ex ett plåster som skydd över. Se vår artikel om manuka honung för sårvård för vidare detaljer om manuka honung för utvärtes bruk.

Äta Manuka Honung

 

Kan jag vara säker på att det är äkta manuka honung i burken jag köper?

Från 2018 omfattas biprodukter som exporteras från Nya Zeeland av allmänna exportkrav, vilken all manuka honung som Honey and The Nut marknadsför och säljer certifieras för. Exportkraven skärptes 2018 efter att mycket fusk kring manukachonung uppdagats. Vi är mycket tacksamma för de skärpta reglerna, eftersom fusket för några år sedan gjorde att produkten började ifrågasättas på marknaden. En produkt utspädd med sirap är ju inte lika effektiv som äkta vara! Nu kan vi som säljer produkten garantera äkthet genom lagstadgade laboratorietester samt spårbarhet från bikupa till konsument. Därmed slipper vi konkurerra med fuskare!

Exportkraven inkluderar en vetenskaplig definition av manuka honung avseende lagstadgade laboratorietester som indikerar fyra kemiska markörer från nektar och en DNA-markör från mānuka pollen. Dessa markörer särskiljer manuka honung från annan honung och definierar skillnaderna mellan monofloral manuka honung (manuka honung tillverkad av bin som pollinerar mānuka blommor) och multifloral manuka honung (producerad av bin som också pollinerar andra blommande växter utöver mānuka blomman). Baserat på nivåerna för dessa markörer klassificeras all honung Honey and The Nut marknadsför och säljer som monofloral manuka honung.

De fem markörerna som måste vara närvarande för att kvalificera sig som monofloral manuka honung är:

- 3-fenylmjölksyra - minst 400 mg per kg

- 2-metoxiacetofenon - minst 5 mg per kg

- 2-metoxibensoesyra - minst 1 mg per kg

- 4-hydroxifenylmjölksyra - minst 1 mg per kg

- DNA från Manuka pollen (nivå krävs <Cq 36, ca 3 fg / ul)

Den vetenskapliga definitionen är utformad för att säkra spårbarhet och förhindra kontaminering med honung av lägre kvalitet. Förutom den vetenskapliga definitionen inkluderar exportkraven även spårbarhet av bikupor för biodlare och en process för registrering och spårbarhet av processen mellan operatörer och exportörer. Exportkraven är utformade för att garantera äkthet - ingen vill ha "andra ämnen" i sin monoflorala manuka honung och kunder ska känna sig säkra på att den produkt de köper är äkta vara!

Krämig Manuka Honung

 

 


Köp Manuka HonungDosering och användning av Manuka Honung - länkar

 

Manuka honung Hur man använder

original: Manuka Honey How To Use

Manuka Honung används ofta i hudvårdsprodukter tack vare dess antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper, säger Serena Poon, en certifierad näringsexpert med egen praktik. Den klibbiga salvan kan hämma bakterietillväxt som kan orsaka eller förvärra akne och lindra rodnad eller torrhet som kommer med inflammatoriska hudtillstånd.


Manuka Honung: Hälsofördelar, användningsområden, biverkningar, dosering.

original: Manuka Honey: Health Benefits, Uses, Side Effects, Dosage.

En dos manuka honung. 1-2 teskedar manuka honung är den bästa dosen för alla. Det vore utmärkt om du intar den trettio minuter före måltid för att få dess läkande effekter. För sömnstörningar eller sömnlöshet kan du ta den strax före sänggåendet. För viktminskning bör du ta den med varmt vatten och citronsaft på tom mage ...


Hur man applicerar manuka honung på ett sår

original: How To Apply Manuka Honey To A Wound

Välj nu en steriliserad, rengjord applikator (en bomullsboll eller en bomullspinne). Ta honung i den rekommenderade mängden, doppa det absorberande sårkontaktmaterialet och applicera det försiktigt på såret, skärsåret, brännskadan eller nötningen i form av ett tunt lager. För att undvika risken för sårkontaminering och infektionsspridning ska du se till att använda en ny bomullspinne varje gång.


Vad är Manuka Honung bra för? Hälsofördelar och användningsområden

original: What Is Manuka Honey Good For? Health Benefits and Uses

Honung är troligen en av de äldsta medicinska behandlingarna - stenåldersbilder visar att honung användes för att behandla sjukdomar för 8000 år sedan.Manuka Honung har traditionellt använts för olika medicinska ändamål, bland annat för att behandla brännskador och sår, för tandvård och som botemedel mot ont i halsen. Manuka Honung undersöks för närvarande för dess potentiella användning som behandling av olika hälsotillstånd ...


Fördelar och användningsområden för Manuka Honung

original: Manuka Honey Benefits and Uses

Användningen av Manuka Honung är mångsidig - oavsett om du vill använda din honung som en del av din egenvårdsrutin eller som ett verktyg för din matsmältningshälsa, är vi säkra på att du inte kommer att bli besviken. En annan fördel med Manuka Honung är dess unikt läckra och rika smak och konsistens. Ja, den erbjuder många andra hälsofördelar, men ...


5 fascinerande fakta om Manuka Honung

original: 5 Fascinating Facts About Manuka Honey

FAKTA 1: Den har antimikrobiella egenskaper. Forskare har studerat Manuka Honung för dess användning i olika medicinska sammanhang, med ett särskilt intresse för dess möjliga användning för att förebygga infektioner ...


Manuka Honung kan användas för att hämma läkemedelsresistenta mykobakterier: Studie

original: Manuka Honey Can Be Used to Inhibit Drug-Resistant Mycobacteria: Study

Den dos av amikacin som vanligtvis används på en patient för att döda infektionen är 16 mikrogram per milliliter. Men dr Victoria Nolan och hennes kollegor från Aston University fann att den nya kombinationen med manuka honung endast krävde en dos av 2 mikrogram per milliliter amikacin - vilket resulterade i en åttondels minskning av dosen av amikacin....


Fördelarna med Manuka Honung för ischias - Brandon Orthopedics

original: The Benefits Of Manuka Honey For Sciatica – Brandon Orthopedics

Enligt en studie kan manuka honung användas för att bekämpa S aureus, en vanlig orsak till hud- och luftvägsinfektioner. Honungen hade dessutom en hög koncentration av aminosyror, som är viktiga i kampen mot E. coli, som är en vanlig orsak till matförgiftning. Honung anses också stärka immunförsvaret.


Manuka honung för bensår

original: Manuka Honey For Leg Ulcers

Detta bevisar att manuka honung kan användas för att behandla infektiös kolit. En annan liknande studie vid samma tidpunkt 2014 undersökte effekten av manuka honung på en annan bakterie som heter E. coli . Manuka Honungens verkan studerades noggrant och resultatet av studien föreslog en potentiell användning av manuka honung som ett huskurmedel mot kolit.


Hur man använder Manuka honung för öroninfektion

original: How To Use Manuka Honey For Ear Infection

Dosering av Manuka Honung för ögonhälsa. Manuka Honung kan användas i kosten som ett förebyggande medel mot sjukdomar eller kan appliceras direkt på skadeplatsen. För ätbar honung finns ingen fast dosering. De rekommenderade mängderna är cirka 1 tesked 2-3 gånger dagligen. Den kan konsumeras direkt eller blandas i kallt eller varmt vatten.


Manuka Honung: Hälsofördelar, användningsområden, biverkningar, dosering.

original: Manuka Honey: Health Benefits, Uses, Side Effects, Dosage.

En dos manuka honung. Yttre applicering; Negativa effekter av manuka honung. Manuka näring; Allergisk reaktion; Blodsockerökning; Viktökning; Försiktighetsåtgärder; Rekommendationer; Manuka honung Intro. Manuka Honung framställs i Australien och Nya Zeeland av bin som pollinerar den inhemska busken Leptospermum scoparium (även kallad te- ...


Manuka Honung: Hälsofördelar, användningsområden, biverkningar, dosering.

original: Manuka Honey: Health Benefits, Uses, Side Effects, Dosage.

Dosering av manuka honung. 1-2 teskedar manuka honung är en perfekt dos för alla. Det skulle vara bra om du konsumerar den trettio minuter före måltid för dess stärkande effekter. För sömnstörningar eller sömnlöshet kan du ta den före sänggåendet. För viktminskning måste du ta den med varmt vatten och citronsaft på tom mage i ...


Manuka Honung vid behandling av svåra lunginfektioner

original: Manuka Honey In The Treatment Of Severe Lung Infections

Manuka Honungens enastående antibakteriella och sårläkande egenskaper är världsberömda. Är dess antibakteriella kraft tillräckligt stark för att hjälpa till att behandla lunginfektioner? Låt oss tala om hur Manuka Honung kan hjälpa till vid behandling av svåra lunginfektioner.


Hur man köper Manuka Honung: Här är vad du ska titta på

original: How to Buy Manuka Honey: Here's What to Look Out For

Användning av manuka honung. Både laboratorie- och djurstudier - inklusive en labbstudie från 2014 och en studie på råttor från 2017 - har visat att Manuka Honung har antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper.


4 fördelar med Manuka Honung och MGO som du vill veta

original: 4 Benefits of Manuka Honey & MGO You Want to Know

Forskning har visat att manuka honung specifikt verkar mot Streptococcus mutans, den bakterie som orsakar halsont. Ett innehåll av metylglyoxal på minst 400 mg/kg (MGO™ 400+ och MGO™ 550+) är känt för att vara fördelaktigt för detta ändamål. Som regel gäller att ju högre metylglyoxalhalt den manuka honungsprodukt du väljer har, desto större ...


Manuka Honung för huden - vad säger vetenskapen?

original: Manuka Honey for Skin – What Does the Science Say?

Manuka honung ansiktsmask. Du kan göra din egen läkande mask för att hjälpa din hud att ta itu med symptomen på akne och läka snabbare. Att göra din hudmask är lätt och okomplicerat att göra och tar bara ungefär en halvtimme av din tid på kvällen. Ingredienser: Samla ihop följande förnödenheter för att göra din manuka honungsmask. En burk med 100 % honung.


Kan man använda Manuka Honung för sårläkning?

original: Can You Use Manuka Honey for Wound Healing?

Manuka Honung kan appliceras lokalt i alla stadier av sårläkning, men du bör rådgöra med din läkare innan du gör det. Se till att rengöra händerna först. Du kanske vill använda en steril applikator, till exempel en bomullsspets eller en bomullspinne. Applicera försiktigt en lämplig, liten mängd honung på såret, skärsåret eller skrubbsåret och täck sedan med ett förband.


Manuka Honung kan bota allvarliga lunginfektioner orsakade av läkemedel ...

original: Manuka honey could cure serious lung infections caused by drug ...

Att sänka amikacin-dosen med manuka honung skulle därför med all sannolikhet minska dessa biverkningar och leda till bättre resultat för patienterna. På detta sätt kan ...


6 hudvårdsprodukter med Manuka Honung som får din hud att glöda

original: 6 Manuka Honey Skin Care Products That Will Leave Your Skin Glowing

Manuka Honung har blivit alltmer populär i hudvårdsprodukter under de senaste åren. Vi är inte förvånade - detta potenta ämne hjälper till att läka sår, bekämpa akne och lindra psoriasis! Produkterna vi har listat ovan erbjuder en mängd olika fördelar, bland annat återfuktning av torr hud, minskning av akne och till och med anti-aging-egenskaper.


Manuka Honung kan hjälpa till att avlägsna dödlig läkemedelsresistent lunginfektion ...

original: Manuka honey could help clear deadly drug-resistant lung infection ...

Den dos av amikacin som vanligtvis används på en patient för att döda infektionen är 16 mikrogram per milliliter. Men forskarna fann att den nya kombinationen med manuka honung krävde en dosering av ...


5 läckra maträtter att äta med honung - Manukora

original: 5 Delicious Foods To Eat With Honey – Manukora

4. Ringla över glass. Det finns inget bättre sätt att följa upp en hälsosam middag än med en kula glass som droppats med flytande guld. Oavsett om du väljer att droppa över en kula med klassisk vaniljsås eller använder den som komplement till matcha grönt te, spelar Manuka Honung bra ihop med praktiskt taget alla smaker som ett naturligt sötningsmedel. 5.


Manuka Honung för hundar: Fördelar och naturliga läkande egenskaper

original: Manuka Honey For Dogs: Benefits And Natural Healing Properties

70-80 % av immuncellerna finns i tarmen. Manuka Honung kan inte bara hjälpa din hunds tarmhälsa, utan den kan effektivt stärka din valps immunförsvar. Det innebär att du måste se till att din ....


Särskilt utvald Manuka Honung

original: Specially Selected Manuka Honey

Aldi kommer att ha Specially Selected Manuka Honey tillgänglig veckan den 17 augusti 2022 som ett Aldi-fynd. Du kommer att kunna köpa en burk 225 g Multifloral Manuka Honey från Nya Zeeland för 12,49 dollar. Denna honung har en MGO på 100+. MGO är ett mått på mängden metylglyoxal i honungen. Metylglyoxal är den komponent som ingår i manuka honung ...


Hur smakar Manuka Honung? Smakar det gott?

original: What Does Manuka Honey Taste Like? Does It Taste Good?

Smaken av denna honungssort sägs vara jordig, stickande, lätt bitter och oljig. I vissa fall kan man också få en liten antydan till mineralsmak. Manuka Honung kan smaka mer intensivt än ljus honung, som vanligtvis smakar mildare. Mörk honung, inklusive manuka honung, är mer viskös än ljusare honung eftersom de innehåller mindre vatten ....


 

Vi vill klargöra att honeyandthenut.se inte är medicinskt utbildade och att källkritisk bedömning av all information på vår sida lämnas till våra kunder och köpare att ansvara för! 

Köp Manuka Honung

Honey and The Nut på Instagram

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Takapuna, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Tawharanui, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Milford Sound, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Rangitoto, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Devonport, Nya Zeeland⁠ ⁠

Shakespear Park, Nya Zeeland⁠ ⁠

Takapuna, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Pancake Rocks, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Piha Beach, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Takapuna, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Tawharanui, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Lake Pupuke, Takapuna, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Shakespear Park, Nya Zeeland⁠ ⁠

Rangitoto, Nya Zeeland⁠ ⁠

Piha Beach, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠