ICON
ICON0
  • Din varukorg är tom!

Manuka Honung för sårvård

Uppdaterad , publicerad .

Människor har använt honung i tusentals år för sårläkning. Även om vi idag har andra mycket effektiva alternativ kan honung fortfarande vara bra för att läka svåra och kroniska sår. Honung har antibakteriella egenskaper och en unik pH-balans som främjar sårläkningsprocessen. 

 Enligt en litteraturöversikt publicerad i tidskriften Wounds erbjuder honung följande fördelar med att läka sår:

-- Surhet främjar läkning. Honung har ett surt pH mellan 3,2 och 4,5. När det appliceras på sår uppmuntrar det sura pH-värdet blodet att släppa syre, vilket är viktigt för sårläkning. Ett surt pH minskar också förekomsten av ämnen som kallas proteaser som försämrar sårläkningsprocessen.

-- Socker har en osmotisk effekt. Det socker som naturligt finns i honung påverkar vatten från skadade vävnader (känd som en osmotisk effekt). Detta minskar svullnad och uppmuntrar flödet av lymf för att läka såret. Socker drar också ur vatten från bakterieceller, vilket kan hjälpa till att hindra dem från att multiplicera sig.

-- Antibakteriell effekt. Honung har visat sig ha en antibakteriell effekt på bakterier som vanligtvis finns i sår, såsom meticillinresistent Staphylococcus aureus (MRSA) och vankomycinresistenta Enterococci (VRE). En del av detta motstånd kan ske genom dess osmotiska effekter.

Vanligen används en specifik typ av medicinsk honung för sårläkning som kallas manuka honung vilken är unik genom att den innehåller metylgloxal, eller MGO. Denna lilla molekyl har förmågan att passera genom vår hud och är en cytotoxisk förening, dvs den dödar bakterier. 

 

 

Honung och typer av sår

Sårläkare använder honung för att behandla följande sårtyper:

-- Vatten- och kokskador

-- Brännskador

-- Variga bölder och infekterade sår

-- Pilonidalcysta

-- Venösa bensår

-- Diabetiska fotsår

Forskare har genomfört en mängd olika studier beträffande effektiviteten av honung som en behandling för olika sår. Bl.a. publicerade Cochrane Review 2015 en storskalig litteraturöversikt av 26 sådana kliniska prövningar, som omfattade totalt 3 011 deltagare där forskarna drog slutsatsen att honung påvisar bättre effekt att läka brännskador med partiell tjocklek och infekterade sår efter operation jämfört med många konventionella behandlingar. Det fanns emellertid inte tillräckligt stora, högkvalitativa studier för att slutgiltigt kunna rekommendera andra sårtyper.


Köp Manuka Honung


 

Hur applicerar du honung för sår?

Om du applicerar manuka honung på sår hemma följer här några allmänna tips för applikation.

 -- Börja alltid med rena händer och applikatorer, såsom sterila gasbindor och bomullsspetsar.

-- För att undvika kladdighet när manuka honung appliceras på huden, börja med att applicera på ett sterilt förband först, för att sedan applicera förbandet på huden. Du kan också köpa förband med honungsimpregnering, som till exempel MediHoney-förband vilka har funnits på marknaden i flera år

-- Lägg ett rent och torrt förband över honungen. Detta kan vara sterila gasbindor eller ett självhäftande bandage. Ett täckförband eller ocklusivt förband som t.ex. Duoderm är att rekommendera eftersom det hindrar honungen från att sippra ut.

-- Byt ut förbandet när dränering från såret mättar förbandet. När honungen börjar läka såret kommer behovet att byta förband sannolikt vara mindre frekvent.

-- Tvätta händerna efter att du har applicerat honungen på såret.


För svåra sår är det bäst att en läkare eller sårsköterska visar dig hur du applicerar honung första gången. Detta beror på att mängden honung och hur bandet appliceras kan påverka hur effektiv sårläkningen blir.

 

Vilka är de möjliga komplikationerna med honung för sår?

Det är alltid möjligt att honungen eller dess behållare har blivit förorenad. Personen som behandlas för såret kan också få en allergisk reaktion mot t.ex. bipollen som finns naturligt i honung.

Tecken på att du kan ha en allergisk reaktion på honung inkluderar:

-- Yrsel

-- Extrem svullnad

-- Illamående

-- Stickande eller brännande efter aktuell applicering

-- Problem att andas

-- Kräkningar

Om du upplever dessa symtom, rengör din hud från honungen och uppsök läkare. Applicera inte honungen igen förrän du pratar med en läkare.

 

Risker med rå honung

Vissa forskare har väckt oro över användningen av rå honung, som är gjord av honungskakor och ofiltrerad, för sårbehandling. Teorin är att det finns större risker för infektion med denna typ av honung. Även om detta är mer en idé än något som bevisats, är det viktigt att vara medveten om riskerna, enligt tidskriften Wilderness & Environmental Medicine.

 

Ineffektiv honung

Det är också möjligt att honungen inte fungerar för att läka ditt sår. Ofta krävs upprepad applicering för att se effekt, vilket kan ta en vecka eller mer. Om du inte ser någon förbättring efter en tid, prata med en läkare eller sjuksköterska.Skrivet av Rachel Nall, MSN, CRNA

Medicinskt granskad av Gerhard Whitworth, RN den 16 november 2018.

Översättning från originalversion publicerad av Happy Beekeeping, honeyandthenut.se’s leverantör av manuka honung.Köp Manuka HonungManuka Honung för sårvård - relevanta länkar och artiklar

 

5 fascinerande fakta om Manuka Honung

original: 5 Fascinating Facts About Manuka Honey

Antimikrobiell: Manuka Honungens antibakteriella aktivitet kan vara användbar för att stärka immunförsvaret och (när den används lokalt) bekämpa infektioner som diabetessår. Energiförstärkande: Honung är ...


Hur man applicerar manuka honung på ett sår

original: How To Apply Manuka Honey To A Wound

Det finns tre metoder för att applicera Manuka Honung på ett sår: Tvätta händerna med en kvalitetstvål eftersom du verkligen inte vill utsätta det känsliga, skadade området för bakterier. Välj nu en steriliserad, rengjord applikator (en bomullsboll eller en bomullspinne).


Vad är Manuka Honung bra för? Hälsofördelar och användningsområden

original: What Is Manuka Honey Good For? Health Benefits and Uses

Manuka Honung kan dock inte ersätta vanlig cancerbehandling. Om du har cancer bör du rådgöra med din onkolog för att bestämma den bästa behandlingen. Manuka Honung mot magsår. Manuka Honung kan vara effektiv vid behandling av både diabetesrelaterade och magsår. Att kombinera manuka honung med konventionell behandling av magsår kan hjälpa till att läka ...


Hur kan Manuka Honung hjälpa till att läka sår?

original: How Can Manuka Honey Help to Heal Wounds?

Mer om Manuka Honung för att läka sår: Från en läsare: "Du kan också kolla in användningen av rå manuka honung som kommer från Nya Zeeland. Där har ett universitet utfört omfattande tester på hur den kan användas för att läka öppna sår. Denna antibakteriella honung hjälper till att läka sår på samma sätt som socker.


Hydrogelförband för venösa bensår

original: Hydrogel dressings for venous leg ulcers

Författarnas slutsatser: Det finns inte tillräckligt med bevis för att fastställa effektiviteten av hydrogelförband jämfört med gasväv och saltlösning, alginatförband, manuka honung eller hydrokolloid på läkning av venösa bensår. Behandlare kan därför överväga andra egenskaper som kostnader och symtombehandling när de väljer mellan olika förband.


Manuka Honung: medicinskt underverk eller dyr ormolja?

original: Mānuka honey: medical marvel or expensive snake oil?

Honungens imponerande sårläkningsegenskaper beror på ett par faktorer. För det första har honung låg fukthalt och hög sockerhalt. En del socker är bra för mikroberna, men mycket socker kan användas som ...


Hur man köper Manuka Honung: Här är vad du ska titta på

original: How to Buy Manuka Honey: Here's What to Look Out For

Användning av Manuka Honung Både laboratorie- och djurstudier - inklusive en labbstudie från 2014 och en studie på råttor från 2017 - har visat att Manuka Honung har antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den...


Manuka honung Användning och fördelar

original: Manuka Honey Uses And Benefits

Tack vare sina antibakteriella, antivirala, antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper kan manuka honung användas för att behandla sår, förbättra din munhälsa, lindra halsont och behandla sår och akne. Hjälper till att behandla sår Den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten har godkänt användningen av manuka honung för sårbehandling.


Honung som medicin: Manuka Honung för snabb naturlig sårläkning

original: Honey as Medicine: Manuka Honey for Fast Natural Wound Healing

Manuka Honung har under 2012 tagits emot av ett rekordstort antal sjukhus och mobila sårenheter i Ohio. Patty Inglish MS (författare) från USA och Asgardia, the First Space Nation den 13 augusti 2012: ... Jag använde Manuka Honung på mina bensår, tyvärr var jag tvungen att sluta använda den eftersom den svidde så illa. En sak dock... den rengjorde och tog bort ...


Varför är MGO viktigt och vad betyder det för Manuka Honung?

original: Why MGO is Important and What it Means For Manuka Honey?

Termen MGO står för metylglyoxal, en naturlig förening som finns i manuka honung. Den är ansvarig för många av Manuka Honungens terapeutiska egenskaper, såsom sårläkning, epitelregenerering och behandling av sår. Forskning har visat att den metylglyoxal som finns i Nya Zeelands manuka honung kommer från dihydroxyaceton.


Hur kan Manuka Honung hjälpa till att läka sår?

original: How Can Manuka Honey Help to Heal Wounds?

Nu har jag hört att manuka honung är det bästa alternativet. Jag har den i medicinskåpet för att behandla sår och sår. Manuka Honung för att läka sår: A. Historien om honung för att hjälpa sår att läka går åtminstone tillbaka till de gamla egyptierna, grekerna och romarna (Bioengineering, 14 juni 2018). När antibiotika introducerades förlorade dock läkarna ....


Manuka honung för bensår

original: Manuka Honey For Leg Ulcers

Manuka Honung med hög halt av MGO har bevisad antiulcerisk effekt tack vare sin antibakteriella komponent som inte innehåller peroxid. Icke-manuka honung har en antiulcerisk effekt tack vare sin antioxidativa aktivitet. Alla honungssorter är inte antiulceriska.


Är det säkert att använda honung på öppna sår?

original: Is It Safe To Use Honey On Open Wounds?

Snarare än väteperoxidaktivitet får manuka honung sina antibakteriella ämnen från metylglyoxal - som förblir aktiv och outspädd även när den utsätts för betydande sårpåverkan....


Hur man läker med manuka honung

original: How to Heal With Manuka Honey

Tillsätt 1/2 tsk salt och 1 tsk manuka honung i en kopp uppvärmt vatten för att behandla bihåleinflammationer. Rör om tills båda ingredienserna är lösta. Kyl lösningen och tillsätt den i en steril flaska och stäng ordentligt. För att använda, luta huvudet bakåt och tillsätt 5 till 10 droppar av den antibakteriella lösningen i varje näsborre. Kyl ner lösningen och kasta den efter att den har ...


Honungsförband för bensår

original: Honey Dressings For Leg Ulcers

Hur man använder honung mot bensår Tvätta den drabbade huden med vanligt vatten för att få bort all ytlig smuts och låt den lufttorka. Tvätta händerna med tvål och vatten. Smörj försiktigt in lite honung över såret med fingertopparna. Använd 100 % ekologisk honung, manuka honung eller medicinsk honung för detta ändamål. Låt det sitta kvar i 1015 minuter.


Manuka Honung för att läka sår

original: Manuka Honey For Healing Wounds

Mottagbarhet för sårgel av Manuka Honung i passerade bakterier. De uppgifter som presenteras i tabell 1 visar alla testade bakteriers känslighet för manuka honungssårgel före och efter försök med passage. MIC varierade mellan olika bakteriearter och stammar och varierade från 7,5 % till 70 % efter mikrodilution i buljong. ...


Manuka honung används för ulcerös kolit

original: Manuka Honey Used For Ulcerative Colitis

Manuka Honung förbättrar matsmältningen Colit ulcerosa har olika symtom, bland annat en störd slemhinna i mag-tarmkanalen och diarré. Manuka Honung är känd för att förkorta diarréens varaktighet. Den har också antimikrobiella och antibakteriella egenskaper som bekämpar alla infektioner som finns i tarmarna.


Hjälper Manuka Honung mot magsår? - Locke-movie.com

original: Does Manuka honey get rid of ulcers? – Locke-movie.com

"Blanda cirka två matskedar manuka honung med ett varmt glas vatten eller te." Honungen kan hjälpa till med inflammation och bekämpa de bakterier som orsakar smärta. När är den bästa tiden att ta manuka honung? Du kan ta honungen när som helst på dagen, eller prova att ta din manuka honung en gång på morgonen och en gång på kvällen.


Manuka honung på sår över natten

original: Manuka Honey On Wounds Overnight

Använd honung för att läka sår över natten Manuka Honung är rik på antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper, vilket gör den perfekt för att behandla sår. Manuka Honung är en produkt från Nya Zeeland, och den har så många hälsotillämpningar. Manuka Honung kan till exempel hjälpa sår att läka snabbare. Den kan döda bakterier och har antiinflammatoriska egenskaper.


Köp Manuka Honung

Honey and The Nut på Instagram

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Takapuna, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Tawharanui, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Milford Sound, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Rangitoto, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Devonport, Nya Zeeland⁠ ⁠

Shakespear Park, Nya Zeeland⁠ ⁠

Takapuna, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Pancake Rocks, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Piha Beach, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Takapuna, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Tawharanui, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Lake Pupuke, Takapuna, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Shakespear Park, Nya Zeeland⁠ ⁠

Rangitoto, Nya Zeeland⁠ ⁠

Piha Beach, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠