ICON
ICON
  • Din varukorg är tom!

Vad är Manuka Honung?

Uppdaterad , publicerad .

Manuka honung är en väldigt intressant (och supergod!) naturprodukt med fascinerande hälsofördelar.

Förutom denna artikel där vi beskriver vad manuka honung är för något har vi också en artikel där vi redogör för forskningen bakom manuka honung samt en artikel där vi har samlat vanliga frågor och svar som vanligen ställs kring manuka honung. Om någon information saknas eller om ni undrar över något, tveka inte att kontakta oss!

 

Vad är manuka honung?

Manuka honung är en komplex dunderhonung från Nya Zeeland vars användning och nytta vida överstiger enkel bordshonung. Manuka honung kommer från bin som pollinerar Leptospermum scoparium, allmänt känd som mānuka busken, vilken sägs ha medicinska egenskaper.

Nektarn från mānuka busken innehåller dihydroxyacetone (DHA) som bin omvandlar till metylglyoxal (MGO), en kemisk förening med anmärkningsvärda naturegenskaper. Mānuka buskens medicinska egenskaper överförs till manuka honungen, vilket resulterar i en potent medicinsk honung med antibakteriella, antivirala, antiinflammatoriska och antioxidanta effekter.

Det pågår idag intensiv forskning kring manuka honung som bekräftar dess positiva naturegenskaper med i många fall vetenskapligt bevisade hälsofördelar mot att t.ex. , lindra hosta och halsont, läka sår, främja oral hälsa, förebygga magsår, förbättra matsmältning, behandla cystisk fibros, behandla akne samt behandla svamp / candida.

 

 

Vad skiljer manuka honung från vanlig honung?

Genom omfattande vetenskaplig forskning har anmärkningsvärda antibakteriella, antivirala, antiinflammatoriska och antioxidanta naturegenskaper påvisats i manuka honung.

Den naturligt förekommande aktiva ingrediensen Metylglyoxal (MGO) har visat sig vara det som gör manuka honung så speciell. MGO bildas i honung av bin som pollinerar Leptospermum scoparium, allmänt känd som mānuka busken. Idag klassificerar man verkningsgraden av manuka honung enligt två olika graderingar, MGO alternativt UMF (Unique Manuka Factor). Högre värde indikerar högre verkningsgrad och tabellen nedan jämför MGO med UMF samt ger exempel på lämpligt användningsområde.

Manukahonung MGO UMF

 

Vad använder jag manuka honung till?

Manuka honung har fantastiska naturegenskaper tack vare den aktiva ingrediensen MGO och har använts av urbefolkningen på Nya Zeeland i tusentals år.

Manuka honungens användningsområde är stort och produkten kan användas både invärtes såväl som utvärtes. Manuka honung är känt som ett effektivt kosttillskott för att lindra samt motverka hosta och halsont. Vidare hämmar manuka honung tillväxten av skadliga orala bakterier som kan orsaka tandköttsinflammation och karies. Manuka honungens kraftiga antibakteriella effekter kan hjälpa till att behandla magsår. Manuka honung kan minska inflammation hos individer med magkatarr, kronisk inflammatorisk tarmsjukdom (IBD), IBS (irritable bowel syndrome) eller andra symptom av irriterad tarm. Manuka honung har visat sig attackera skadliga bakterier som orsakar övre luftvägsinfektioner hos individer med cystisk fibros.

Manuka honung är effektivt för utvärtes behandling av brännskador, diabetessår och andra svårläkta och icke-läkande sår. Manuka honungens antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper kan vara gynnsama mot att förhindra akne. Manuka honung har visat sig vara ett effektivt komplement till allmän medicinering mot svampinfektion / candida.

Manuka Honung för sårvård

 

Hur använder jag manuka honung?

För invärtes bruk rekommenderar vi att honungen intages precis som den är! För bästa effekt brukar vi själva ta en halv tesked morgon och kväll, men inte i samband med måltid. Vi tar den direkt på fastande mage och precis innan sänggående. Används vid behov och/eller i förebyggande syfte.

För utvärtes bruk rekommenderar vi att manuka honungen smörjs in på det aktuella området och får sitta kvar så länge som möjligt, skölj därefter av med vatten. Låt gärna verka över natten med t ex ett plåster som skydd över. Se vår artikel om manuka honung för sårvård för vidare detaljer om manuka honung för utvärtes bruk.

Äta Manuka Honung

 

Kan jag vara säker på att det är äkta manuka honung i burken jag köper?

Från 2018 omfattas biprodukter som exporteras från Nya Zeeland av allmänna exportkrav, vilken all manuka honung som Honey and The Nut marknadsför och säljer certifieras för. Exportkraven skärptes 2018 efter att mycket fusk kring manukachonung uppdagats. Vi är mycket tacksamma för de skärpta reglerna, eftersom fusket för några år sedan gjorde att produkten började ifrågasättas på marknaden. En produkt utspädd med sirap är ju inte lika effektiv som äkta vara! Nu kan vi som säljer produkten garantera äkthet genom lagstadgade laboratorietester samt spårbarhet från bikupa till konsument. Därmed slipper vi konkurerra med fuskare!

Exportkraven inkluderar en vetenskaplig definition av manuka honung avseende lagstadgade laboratorietester som indikerar fyra kemiska markörer från nektar och en DNA-markör från mānuka pollen. Dessa markörer särskiljer manuka honung från annan honung och definierar skillnaderna mellan monofloral manuka honung (manuka honung tillverkad av bin som pollinerar mānuka blommor) och multifloral manuka honung (producerad av bin som också pollinerar andra blommande växter utöver mānuka blomman). Baserat på nivåerna för dessa markörer klassificeras all honung Honey and The Nut marknadsför och säljer som monofloral manuka honung.

De fem markörerna som måste vara närvarande för att kvalificera sig som monofloral manuka honung är:

- 3-fenylmjölksyra - minst 400 mg per kg

- 2-metoxiacetofenon - minst 5 mg per kg

- 2-metoxibensoesyra - minst 1 mg per kg

- 4-hydroxifenylmjölksyra - minst 1 mg per kg

- DNA från Manuka pollen (nivå krävs <Cq 36, ca 3 fg / ul)

Den vetenskapliga definitionen är utformad för att säkra spårbarhet och förhindra kontaminering med honung av lägre kvalitet. Förutom den vetenskapliga definitionen inkluderar exportkraven även spårbarhet av bikupor för biodlare och en process för registrering och spårbarhet av processen mellan operatörer och exportörer. Exportkraven är utformade för att garantera äkthet - ingen vill ha "andra ämnen" i sin monoflorala manuka honung och kunder ska känna sig säkra på att den produkt de köper är äkta vara!

Krämig Manuka Honung

 

 


Köp Manuka HonungDosering och användning av Manuka Honung - länkar

 

Hur mycket Manuka Honung ska jag ta?

original: How Much Manuka Honey Should I Take?

Vanligtvis mäts dosen med hjälp av en sked; genom att ta en sked rå manuka honung kan den snabbt och lätt absorberas i kroppen. Att ta 1-3 teskedar manuka honung per dag är tillräckligt för att du ska kunna njuta av de hälsofördelar som den medför. Observera att din doseringsmetod i hög grad beror på din anledning att använda denna unika honung.


Manuka Honung

original: Manuka Honey

Dosering av manuka honung. 1-2 teskedar manuka honung är den bästa dosen för alla. Det vore utmärkt om du intar den trettio minuter före måltid för att få dess terapeutiska effekter. För sömnstörningar eller sömnlöshet kan du ta den strax före sänggåendet. För viktminskning måste du ta den tillsammans med varmt vatten och citronsaft på tom ...


Manuka Honung: 17 hälsofördelar och användningsområden

original: Manuka Honey: 17 Health Benefits and Uses

Manuka Honung ger ett naturligt skydd mot kollagenförstörande enzymer. Använd Manuka Honungen som en mask och låt den sitta i ca 20 minuter eller använd den som en rengöring i varmt vatten. Oavsett vilket så kommer honungen garanterat att ge dig gynnsamma resultat. 6) Förebyggande mot skärsår och snitt


Snabbt svar: Hur använder man manuka honung?

original: Quick Answer: How To Use Manuka Honey?

Du bör konsumera 1-2 matskedar Manuka Honung varje dag för att få de fördelar som honungen har för matsmältningen. Du kan konsumera den för sig själv eller blanda den med din kost. Du kan prova att sprida Manuka Honung över en skiva fullkornsbröd eller blanda den med yoghurt som ett sätt att inkludera honungen i din kostplan.


Manuka Honung för huden: Fördelar, användningsområden, biverkningar och mer

original: Manuka Honey For Skin: Benefits, Uses, Side Effects, And More

Blanda en matsked manuka honung med 1-2 droppar eterisk citronolja av hög kvalitet. Massera försiktigt ansiktet med denna blandning och låt den sitta i 15-20 minuter. Tvätta av med en varm tvättlapp. Se till att du undviker direkt solexponering i 24 timmar efter att du använt masken, eftersom citronolja kan göra huden ljuskänslig för solen.


Kan man använda manuka honung för att behandla sår?

original: Can you use manuka honey to treat wounds?

Antiinflammatorisk aktivitet Forskning om manukas antiinflammatoriska effekt visar att den är effektiv för att minska inflammation, ödem och exudatnivåer. Dessutom spelar dess antimikrobiella verksamhet också en roll för att minska inflammation. Utöver manukas uppenbara antiinflammatoriska verkan har den också visat sig ha en immunmodulerande effekt.


Hur använder jag Manuka Honung?

original: How Do I Use Manuka Honey?

Smarta sätt att få ut det mesta av denna mirakelprodukt. Du har säkert hört talas om den, men vad används Manuka Honung till? Manuka Honungens bevisade antibakteriella egenskaper kan göra den till en naturlig hudvårdare och den aktiva ingrediensen i ansiktsmasker. 1 Till skillnad från andra nektar, som produceras av Manuka-buskens blommor - som är hemmahörande på Nya Zeeland - kan bina skapa en honung som innehåller ...


C-vitamin, gurkmeja, Manuka Honung mot pyometra

original: Vitamin C, Turmeric, Manuka Honey for Pyometra

Manuka Honung Dosering för Pyometra Manuka Honung finns i hälsokostbutiker och större naturbutiker. Om du inte kan få tag på manuka honung kan du ersätta rå honung tills du kan beställa någon på nätet. Över 80 pund 3 teskedar 21-80 pund 1 1/2 tesked 5-20 pund 3/4 tesked Gurkmeja Dosering för Pyometra


Kanuka honung vs. Manuka honung

original: Kanuka Honey Vs. Manuka Honey

Hur man njuter av Kanuka- och Manuka Honung Forskningen visar att det är viktigt att konsumera två till tre matskedar om dagen för att maximera hälsofördelarna med dessa superfoods. Vilket kanske låter läckert om du tänker på den butiksköpta bearbetade honung som vi alla känner till och älskar. Både Manuka- och Kanuka-honung har olika smaker, texturer och färger.


Manuka Honung för huden - vad säger vetenskapen?

original: Manuka Honey for Skin – What Does the Science Say?

Mät upp en tesked från din burk manuka honung. Stäng burken. Använd fingrarna för att massera in honungen i ansiktet. Inga andra ingredienser behövs! Stryk ut den jämnt över ansiktet och undvik hårfästet, ögonen och munnen. Låt honungsmasken sitta kvar i minst trettio minuter. Använd varmt vatten och din tvättlapp för att tvätta bort honungen från ansiktet.


Ökad användning av Manuka Honung inom den medicinska industrin kommer att öka användningen av Manuka ...

original: Increasing use of Manuka Honey in Medical Industry to Escalate Manuka ...

Manuka Honungsläkemedel finns bland annat i form av tuber, tabletter, kapslar, mjuka geler och gummies. Dessa läkemedel kan behandla olika hälsorelaterade problem, som till exempel ...


Manukaolja Användning, fördelar och dosering

original: Manuka Oil Uses, Benefits & Dosage

Manuka Honung har anekdotiskt använts som prebiotika. I en studie som utvärderade säkerheten av att konsumera 20 g honung dagligen i fyra veckor fann man inga negativa effekter på mag- och tarmfloran. Wallace 2010 20 ml honung som intogs 4 gånger dagligen i 6 veckor utvärderades vid oral mukosit. Bardy 2012 Graviditet/amning Dokumenterade biverkningar.


5 fördelar med manuka honung - Cleveland Clinic

original: 5 Benefits of Manuka Honey – Cleveland Clinic

"Blanda cirka två matskedar manuka honung med ett varmt glas vatten eller te." Honungen kan hjälpa till med inflammation och bekämpa de bakterier som orsakar smärta. Forskning visar att de som använder manuka honung har en minskning av Streptococcus mutans, en typ av bakterier som orsakar halsont. Hjälper till att behandla magsår


Hur man använder Manuka Honung: 14 sätt

original: How To Use Manuka Honey: 14 Ways

Det finns så många sätt att prova Manuka Honung... Direkt från skeden Ju högre MGO-halt din honung har, desto mer potent kan den vara. Det rekommenderas att du dricker din honung från en tesked och upprepar det fem gånger om dagen. Håll en sked på tungan och låt den smälta bort om du känner att din mun behöver lite TLC.


Hur mycket Manuka honung ska du använda och användningsområden

original: How Much Manuka Honey To Use and Applications

För att maximera fördelarna med Manuka Honung anser experter att den optimala mängden är mellan 1 och 2 matskedar per dag. Dessutom kan du äta den direkt eller sprida den över mat eller dryck. Ren Manuka Honung är ett mångsidigt livsmedel och kan vara en värdefull ingrediens i många godsaker.


Manuka Honung för hudvård: Fördelar och hur man använder den

original: Manuka Honey for Skin Care: The Benefits & How to Use It

Ren manuka honung kan också användas som rengöringsmedel. Ta först bort smink, olja och smuts med hjälp av ett rengöringsbalsam eller rengöringsmjölk. Använd sedan en liten mängd honung uppvärmd i händerna och massera in den i huden och tvätta försiktigt bort den med varmt vatten och en flanell. För exfoliering: en ansiktsskrubb med manuka honung, brunt socker och jungfruolivolja.


Manuka Honung på sår och brännskador: Saker att veta

original: Manuka Honey On Wounds and Burns: Things to Know

Hur man använder manuka honung på sår Att trycka lite manuka honung på såret/brännskadan och sedan gnugga in det är vad de flesta gör och väntar på att såret ska läka. Men det gör inte riktigt susen. Det första du borde göra är att få några grova mått på sårområdet.


Är Manuka Honung bra mot förkylning och hosta?

original: Is Manuka Honey Good for Colds and Coughs?

Det finns dock en dosering att följa när du använder denna unika honung mot influensa. När det gäller vuxna kan en tesked manuka honung 3-4 gånger om dagen fungera. När det gäller barn under ett år är det tillrådligt att inte ge dem manuka eftersom deras matsmältningssystem inte är fullt utvecklat.


6 anledningar till att använda Manuka Honung för hårvård

original: 6 Reasons To Use Manuka Honey For Hair Care

Manuka Honung är en naturlig fuktgivare. Den har fuktighetsbevarande egenskaper som håller kvar fukt och hindrar vatten från att läcka ut. Det är den perfekta fuktgivaren för ditt hår. 3. Ökar glansen När du använder fel produkter, inte äter näringsriktig mat eller överanvänder hårda kemikalier eller stylingtekniker kan ditt hår se tråkigt ut.


Manuka Honung för hundar: 6 anledningar till att välja den

original: Manuka Honey For Dogs: 6 Reasons To Reach For It

Den goda nyheten är att du kan använda Manuka Honung oralt för att stärka hans immunförsvar mot virus. Prova att ge honom det oralt som ett förebyggande steg före hundutställningar, resor eller om han ska träffa nya hundar. 5. Skydda med antioxidanter Du måste stödja din hund med antioxidanter för att hålla sjukdomar och cancer på avstånd.


Hur man väljer Manuka Honung

original: How to Choose Manuka Honey

Men tänk på att det är rå Manuka Honung, så alla antioxidanter och enzymer är intakta. 2. Minst UMF 10+ för medicinsk användning Alla kvaliteter under UMF 10+ har inte tillräckliga antibakteriella egenskaper. Därför är det lämpligt att endast skaffa en UMF 10+ eller högre om det finns ett medicinskt krav och efterföljande användning av honungen. 3.


 

Vi vill klargöra att honeyandthenut.se inte är medicinskt utbildade och att källkritisk bedömning av all information på vår sida lämnas till våra kunder och köpare att ansvara för! 

Köp Manuka Honung

Honey and The Nut på Instagram

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Takapuna, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Tawharanui, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Milford Sound, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Rangitoto, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Devonport, Nya Zeeland⁠ ⁠

Shakespear Park, Nya Zeeland⁠ ⁠

Takapuna, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Pancake Rocks, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Piha Beach, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Takapuna, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Tawharanui, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Lake Pupuke, Takapuna, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Shakespear Park, Nya Zeeland⁠ ⁠

Rangitoto, Nya Zeeland⁠ ⁠

Piha Beach, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠