ICON
ICON0
  • Din varukorg är tom!

Vad är Manuka Honung?

Uppdaterad , publicerad .

Manuka honung är en väldigt intressant (och supergod!) naturprodukt med fascinerande hälsofördelar.

Förutom denna artikel där vi beskriver vad manuka honung är för något har vi också en artikel där vi redogör för forskningen bakom manuka honung samt en artikel där vi har samlat vanliga frågor och svar som vanligen ställs kring manuka honung. Om någon information saknas eller om ni undrar över något, tveka inte att kontakta oss!

 


Köp Manuka Honung


 

Vad är manuka honung?

Manuka honung är en komplex dunderhonung från Nya Zeeland vars användning och nytta vida överstiger enkel bordshonung. Manuka honung kommer från bin som pollinerar Leptospermum scoparium, allmänt känd som mānuka busken, vilken sägs ha medicinska egenskaper.

Nektarn från mānuka busken innehåller dihydroxyacetone (DHA) som bin omvandlar till metylglyoxal (MGO), en kemisk förening med anmärkningsvärda naturegenskaper. Mānuka buskens medicinska egenskaper överförs till manuka honungen, vilket resulterar i en potent medicinsk honung med antibakteriella, antivirala, antiinflammatoriska och antioxidanta effekter.

Det pågår idag intensiv forskning kring manuka honung som bekräftar dess positiva naturegenskaper med i många fall vetenskapligt bevisade hälsofördelar mot att t.ex. , lindra hosta och halsont, läka sår, främja oral hälsa, förebygga magsår, förbättra matsmältning, behandla cystisk fibros, behandla akne samt behandla svamp / candida.

 

 

Vad skiljer manuka honung från vanlig honung?

Genom omfattande vetenskaplig forskning har anmärkningsvärda antibakteriella, antivirala, antiinflammatoriska och antioxidanta naturegenskaper påvisats i manuka honung.

Den naturligt förekommande aktiva ingrediensen Metylglyoxal (MGO) har visat sig vara det som gör manuka honung så speciell. MGO bildas i honung av bin som pollinerar Leptospermum scoparium, allmänt känd som mānuka busken. Idag klassificerar man verkningsgraden av manuka honung enligt två olika graderingar, MGO alternativt UMF (Unique Manuka Factor). Högre värde indikerar högre verkningsgrad och tabellen nedan jämför MGO med UMF samt ger exempel på lämpligt användningsområde.

Manukahonung MGO UMF

 

Vad använder jag manuka honung till?

Manuka honung har fantastiska naturegenskaper tack vare den aktiva ingrediensen MGO och har använts av urbefolkningen på Nya Zeeland i tusentals år.

Manuka honungens användningsområde är stort och produkten kan användas både invärtes såväl som utvärtes. Manuka honung är känt som ett effektivt kosttillskott för att lindra samt motverka hosta och halsont. Vidare hämmar manuka honung tillväxten av skadliga orala bakterier som kan orsaka tandköttsinflammation och karies. Manuka honungens kraftiga antibakteriella effekter kan hjälpa till att behandla magsår. Manuka honung kan minska inflammation hos individer med magkatarr, kronisk inflammatorisk tarmsjukdom (IBD), IBS (irritable bowel syndrome) eller andra symptom av irriterad tarm. Manuka honung har visat sig attackera skadliga bakterier som orsakar övre luftvägsinfektioner hos individer med cystisk fibros.

Manuka honung är effektivt för utvärtes behandling av brännskador, diabetessår och andra svårläkta och icke-läkande sår. Manuka honungens antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper kan vara gynnsama mot att förhindra akne. Manuka honung har visat sig vara ett effektivt komplement till allmän medicinering mot svampinfektion / candida.

Manuka Honung för sårvård

 

Hur använder jag manuka honung?

För invärtes bruk rekommenderar vi att honungen intages precis som den är! För bästa effekt brukar vi själva ta en halv tesked morgon och kväll, men inte i samband med måltid. Vi tar den direkt på fastande mage och precis innan sänggående. Används vid behov och/eller i förebyggande syfte.

För utvärtes bruk rekommenderar vi att manuka honungen smörjs in på det aktuella området och får sitta kvar så länge som möjligt, skölj därefter av med vatten. Låt gärna verka över natten med t ex ett plåster som skydd över. Se vår artikel om manuka honung för sårvård för vidare detaljer om manuka honung för utvärtes bruk.

Äta Manuka Honung

 

Kan jag vara säker på att det är äkta manuka honung i burken jag köper?

Från 2018 omfattas biprodukter som exporteras från Nya Zeeland av allmänna exportkrav, vilken all manuka honung som Honey and The Nut marknadsför och säljer certifieras för. Exportkraven skärptes 2018 efter att mycket fusk kring manukachonung uppdagats. Vi är mycket tacksamma för de skärpta reglerna, eftersom fusket för några år sedan gjorde att produkten började ifrågasättas på marknaden. En produkt utspädd med sirap är ju inte lika effektiv som äkta vara! Nu kan vi som säljer produkten garantera äkthet genom lagstadgade laboratorietester samt spårbarhet från bikupa till konsument. Därmed slipper vi konkurerra med fuskare!

Exportkraven inkluderar en vetenskaplig definition av manuka honung avseende lagstadgade laboratorietester som indikerar fyra kemiska markörer från nektar och en DNA-markör från mānuka pollen. Dessa markörer särskiljer manuka honung från annan honung och definierar skillnaderna mellan monofloral manuka honung (manuka honung tillverkad av bin som pollinerar mānuka blommor) och multifloral manuka honung (producerad av bin som också pollinerar andra blommande växter utöver mānuka blomman). Baserat på nivåerna för dessa markörer klassificeras all honung Honey and The Nut marknadsför och säljer som monofloral manuka honung.

De fem markörerna som måste vara närvarande för att kvalificera sig som monofloral manuka honung är:

- 3-fenylmjölksyra - minst 400 mg per kg

- 2-metoxiacetofenon - minst 5 mg per kg

- 2-metoxibensoesyra - minst 1 mg per kg

- 4-hydroxifenylmjölksyra - minst 1 mg per kg

- DNA från Manuka pollen (nivå krävs <Cq 36, ca 3 fg / ul)

Den vetenskapliga definitionen är utformad för att säkra spårbarhet och förhindra kontaminering med honung av lägre kvalitet. Förutom den vetenskapliga definitionen inkluderar exportkraven även spårbarhet av bikupor för biodlare och en process för registrering och spårbarhet av processen mellan operatörer och exportörer. Exportkraven är utformade för att garantera äkthet - ingen vill ha "andra ämnen" i sin monoflorala manuka honung och kunder ska känna sig säkra på att den produkt de köper är äkta vara!

Krämig Manuka Honung

 

 


Köp Manuka HonungDosering och användning av Manuka Honung - länkar

 

Manuka Honung: Hälsofördelar, användningsområden, biverkningar, dosering.

original: Manuka Honey: Health Benefits, Uses, Side Effects, Dosage.

Om du vill använda manuka honung i din måltidsplan kan du sprida den på en skiva fullkornsrostat bröd eller inkludera den i yoghurt. Te-drickare kan också inkludera en sked i sin morgonmugg. Om du har ont i halsen eller om du bara vill vara proaktiv, försök att ta 1/2 till 1 matsked manuka honung varje dag.


Manuka honung Användning och fördelar

original: Manuka Honey Uses And Benefits

Användningen av Manuka Honung är mångsidig, oavsett om du vill använda din honung som en del av din egenvårdsrutin eller som ett verktyg i din matsmältningshälsa, är vi säkra på att du inte kommer att bli besviken. En annan fördel med Manuka Honung är dess unika och rika smak och konsistens. Ja, den erbjuder många andra hälsofördelar, men den krämiga ...


Manuka honung Hur man använder

original: Manuka Honey How To Use

Manuka Honung används ofta i hudvårdsprodukter tack vare dess antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper, säger Serena Poon, en certifierad näringsexpert med egen praktik. Den klibbiga salvan kan hämma bakterietillväxt som kan orsaka eller förvärra akne och lindra rodnad eller torrhet som kommer med inflammatoriska hudtillstånd.


Hur man använder Manuka Honung: 14 sätt - Holland & Barrett SG

original: How to use Manuka honey: 14 ways – Holland & Barrett SG

Manuka Honungens bevisade antibakteriella egenskaper innebär att den har utmärkta fördelar, från att vara en naturlig hudvårdare, en aktiv ingrediens i ansiktsmasker och till och med kunna hjälpa till att lugna en öm hals.1 Till skillnad från andra nektar, som produceras av blommorna från Manukabusken - som är infödd på Nya Zeeland - innebär att bin kan skapa honung som innehåller höga halter av ...


C-vitamin, gurkmeja, Manuka Honung mot pyometra

original: Vitamin C, Turmeric, Manuka Honey for Pyometra

Dosering av Manuka Honung vid pyometra. Manuka Honung finns i hälsokostbutiker och större naturbutiker. Om du inte kan få tag på manuka honung kan du ersätta rå honung tills du kan beställa någon på nätet. Över 80 pund 3 teskedar, 21-80 pund 1 1/2 tesked, 5-20 pund 3/4 tesked ...


Hur man använder Manuka Honung för psoriasis i hårbotten

original: How to Use Manuka Honey For Scalp Psoriasis

Ta en liten klick manuka honung på fingret och applicera direkt på hårbotten där du vill behandla psoriasis. Tryck den försiktigt in i hårbotten och in i den inflammerade huden. Försök att undvika ditt hår och få manuka honung endast på hårbotten. Ett tunt lager är allt du behöver.


Användning, fördelar och dosering av honungsbiprodukter

original: Honeybee Products Uses, Benefits & Dosage

Viuda-Martos 2008) Honungsdagghonung från barrskogarna i bergsregionerna i Centraleuropa och honung från manuka (Leptospermum scoparium) i Nya Zeeland har särskilt hög antibakteriell aktivitet ... Högdoserad honung gav också en betydande minskning av MDA-nivåerna vid 1, 2 och 3 timmar, med en maximal minskning på 31,2 % vid 2 timmar ...


Vad är MGO i Manuka Honung " Sprint Kitchen

original: What is MGO in Manuka Honey » Sprint Kitchen

MGO är ett mått på manuka honungens antibakteriella egenskaper. UMF är ett mer omfattande mått på kvalitet och renhet. Det tittar på flera faktorer, bland annat MGO, Leptosperin och DHA. DHA kan bidra till hjärnans funktion och Leptosperin är en naturlig kemikalie som bara finns i Manuka-växter. Detta bidrar till att mäta Manuka Honungens äkthet.


Manuka Honung kan användas för att hämma läkemedelsresistenta mykobakterier: Studie

original: Manuka Honey Can Be Used to Inhibit Drug-Resistant Mycobacteria: Study

Den dos av amikacin som vanligtvis används på en patient för att döda infektionen är 16 mikrogram per milliliter. Men dr Victoria Nolan och hennes kollegor från Aston University fann att den nya kombinationen med manuka honung endast krävde en dos av 2 mikrogram per milliliter amikacin - vilket resulterade i en åttondels minskning av dosen av amikacin....


Manuka Honung kan hjälpa till att behandla en potentiellt dödlig lunginfektion

original: Manuka honey could help treat potentially fatal lung infection

Doseringen av amikacin är vanligtvis 16 mikrogram per milliliter, men forskarna säger att detta inte garanterar att behandlingen botar infektionen. Dessutom kan den dosen av amikacin orsaka negativa biverkningar hos patienterna.


Manuka Honung: Hälsofördelar, användningsområden, biverkningar, dosering.

original: Manuka Honey: Health Benefits, Uses, Side Effects, Dosage.

En dos manuka honung. Yttre applicering; Negativa effekter av manuka honung. Manuka näring; Allergisk reaktion; Blodsockerökning; Viktökning; Försiktighetsåtgärder; Rekommendationer; Manuka honung Intro. Manuka Honung framställs i Australien och Nya Zeeland av bin som pollinerar den inhemska leptospermum scoparium-busken (även kallad te- ...


Manuka Honung: Hälsofördelar, användningsområden, biverkningar, dosering.

original: Manuka Honey: Health Benefits, Uses, Side Effects, Dosage.

För att få del av manuka honungens fördelar för matsmältningen bör du äta 1-2 matskedar av den varje dag. Du kan konsumera den direkt eller tillsätta den i maten. Om du vill arbeta in manuka honung i din måltidsstrategi, tänk på att sprida den på en bit fullkornsrostat bröd eller lägga till den i yoghurt.


Fördelar och användningsområden för Manuka Honung

original: Manuka Honey Benefits and Uses

Manuka Honung har en lång historia som går tillbaka till Maori-indianerna, landets första bosättare, som kallar den taonga, eller skatt, eftersom de hittade en otrolig mängd användningsområden för den. Manuka-trädet producerar rik nektar full av antioxidanter, prebiotika och andra kraftfulla organiska föreningar med antibakteriella effekter och medicinska egenskaper.


Manuka Honung: Användning och fördelar

original: Manuka Honey: Uses and Benefits

Manuka Honungsproducenterna använder MGO för att beteckna metylglyoxal, vilket är den förening som ger upphov till de många hälsofördelar som beskrivits hittills. Ju högre MGO-värdet är, desto bättre kommer din manuka honung att bekämpa sjukdomar, läka din tarm och ge dig alla andra fördelar du vill ha.


Manuka Honung: en fullständig guide

original: Manuka honey: a complete guide

Det är en honungssort som produceras av bin som använder nektar från manuka trädets blommor (Leptospermum scoparium). Det är en monofloral honungsort och för att officiellt betraktas som rå manuka honung måste minst 70 % av den nektar som bina använder komma från dessa blommor. Denna honung har bevisats genom omfattande vetenskaplig forskning och utmärker sig som ...


Manuka honung Styrke guide

original: Manuka Honey Strength Guide

Manuka Honung produceras av bin som födosöker på blommorna av Leptospermum-träden, som är inhemska i Australien och Nya Zeeland. Medan Nya Zeeland bara har en sort av Leptospermum, Leptospermum scoparium, finns det i Australien över 80 arter av Leptospermum, vilket bidrar till den mjuka, behagliga smaken hos Aussie Manuka.


Vad är Manuka Honung bra för? Hälsofördelar och användningsområden

original: What Is Manuka Honey Good For? Health Benefits and Uses

Honung är troligen en av de äldsta medicinska behandlingarna - stenåldersbilder visar att honung användes för att behandla sjukdomar för 8000 år sedan.Manuka Honung har traditionellt använts för olika medicinska ändamål, bland annat för att behandla brännskador och sår, för tandvård och som botemedel mot ont i halsen. Manuka Honung undersöks för närvarande för dess potentiella användning som behandling av olika hälsotillstånd ...


Manuka Honung för huden - vad säger vetenskapen?

original: Manuka Honey for Skin – What Does the Science Say?

Manuka Honung är utan tvekan en överlägsen typ av honung, och den har många användningsområden. Med ett högt fenol- och MGO-innehåll erbjuder denna typ av honung betydande botemedel mot olika hudproblem, inklusive sår och infektioner. Det har också vetenskapligt bevisats att den är säker och till och med fördelaktig för hudens hälsa i allmänhet.


Hur man applicerar manuka honung på ett sår

original: How To Apply Manuka Honey To A Wound

Välj nu en steriliserad, rengjord applikator (en bomullsboll eller en bomullspinne). Ta honung i den rekommenderade mängden, doppa det absorberande sårkontaktmaterialet och applicera det försiktigt på såret, skärsåret, brännskadan eller nötningen i form av ett tunt lager. För att undvika risken för sårkontaminering och infektionsspridning ska du se till att använda en ny bomullspinne varje gång.


Hur man köper Manuka Honung: Här är vad du ska titta på

original: How to Buy Manuka Honey: Here's What to Look Out For

Små studier tyder på att Manuka Honung också kan hjälpa till att: döda bakterier i munnen som orsakar karies och tandköttssjukdomar lindra bihåleinflammation sänka pH-värdet i ögat och...


Hur mycket Manuka honung ska du använda och användningsområden

original: How Much Manuka Honey To Use and Applications

För att maximera fördelarna med Manuka Honung anser experter att den optimala mängden är mellan 1 och 2 matskedar per dag. Dessutom kan du äta den direkt eller sprida den över mat eller dryck. Ren Manuka Honung är ett mångsidigt livsmedel och kan vara en värdefull ingrediens i många godsaker. Överväg att sprida ut honungen på rostat bröd eller ...


Manuka Honung för hundar: 6 anledningar till att välja den

original: Manuka Honey For Dogs: 6 Reasons To Reach For It

Manuka Honung varierar från UMF5+ upp till UMF28+. Om du försöker hjälpa din hund att klara av en infektion som kennelhosta, välj UMF20+ eller mer. Dosering av Manuka Honung för hundar Om du använder Manuka Honung internt börjar din hund långsamt och använder hälften av dosen nedan, och ökar gradvis: 1/2 tsk två gånger om dagen för hundar under 20 lbs.


Hur man använder Manuka Honung mot pigmentering i huden - YoRo Naturals

original: How to Use Manuka Honey for Skin Pigmentation– YoRo Naturals

Det bästa sättet att använda manuka honung mot hudpigmentering är att använda ansiktsprodukter som innehåller manuka honung. Lyckligtvis är fördelarna med manuka honung ganska välkända för hudvårdsföretagen och den ingår i många produkter. Vi rekommenderar den här ekologiska manuka hudvårdskrämen Organic Manuka Skin Soothing Cream. Denna fuktighetskräm är tillverkad med endast 6 ingredienser och är fri från ....


Fördelar med Manuka Honung i ansiktet

original: Benefits Of Manuka Honey On Face

Använd manuka honung. De mikrobiella egenskaperna i den gör den till den bästa rengöringsmedlet för din hud, samtidigt som den minskar inflammation. Uppnå skönhetssömn med hjälp av manuka honung. En tesked manuka honung ensam eller tillsammans med ett lugnande te före sängen hjälper till att producera melatonin i hjärnan. Hjälper dina allergier.


Är Manuka Honung nyttigare än vanlig honung?

original: Is Manuka Honey Healthier than Regular Honey?

Manuka Honung produceras på Nya Zeeland. Den tillverkas av nektar från Manuka-trädet, som är inhemskt på Nya Zeeland. Den har visat sig ha ett antal hälsofördelar, bland annat antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den har en unik smak som är både söt och lätt bitter. Den är också mörkare i färgen än vanliga.


 

Vi vill klargöra att honeyandthenut.se inte är medicinskt utbildade och att källkritisk bedömning av all information på vår sida lämnas till våra kunder och köpare att ansvara för! 

Köp Manuka Honung

Honey and The Nut på Instagram

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Takapuna, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Tawharanui, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Milford Sound, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Rangitoto, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Devonport, Nya Zeeland⁠ ⁠

Shakespear Park, Nya Zeeland⁠ ⁠

Takapuna, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Pancake Rocks, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Piha Beach, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Takapuna, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Tawharanui, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Lake Pupuke, Takapuna, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Shakespear Park, Nya Zeeland⁠ ⁠

Rangitoto, Nya Zeeland⁠ ⁠

Piha Beach, Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠

Nya Zeeland⁠ ⁠